Viszlát halogén!

2018.08.29. 10:00

Szeptember egytől csak LED-es fényforrások közül választhatunk?

Szeptember elsejével beélesedik az, amit az EU közel 10 éve eldöntött: életbe lép a gyártási és importtilalom, aminek hatására a halogén­izzók fénye lassan kihuny környezetünkben.

Sági Zoltán

Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A mostani teljes körűhöz hasonló, akkor még csak részleges kivezetési folyamatot két éve már megélhetett a piac: 2016 szeptember 1-jén a GU–10-es halogénszpotok és a PAR–30-as halogénizzók fokozatos kivonása kezdődött meg, szintén a gyártás és az utánrendelések leállításával. A halogénnek tehát lassan leáldozik, a készleten lévő egyenáramú és váltóáramú izzók kifogytával eltűnik nemcsak a lakásainkból, de a közvilágításból és a háztartási berendezések (sütők) belső teréből is.

Hatvanévnyi szolgálat után a halogénizzó végleg nyugdíjba vonul

A kivezetés hivatalos indoklása az energiatakarékosságon alapul, amelyet nehéz is volna vitatni. A halogénizzók fogyasztása, hőkibocsátása is magas, hatásfokuk nem mérhető össze a modern fényforrásokéval. Igaz, a LED-izzók nem is a hatvanéves halogén technika vetélytársaként jelentek meg a piacon, hanem a köznyelvben energiatakarékos izzóként emlegetett kompakt fénycsövek (CFL) leváltására. Amelyektől idővel szintén bizonyosan el kell majd búcsúznunk. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2015 júniusában publikált, LED- és CFL-izzókat összehasonlító tanulmánya energiahatékonysági, így megtérülési szempontból is egyértelműen a LED-es megoldásokat hozta ki győztesnek – amelyek ára azóta csak csökkent. (Aki vásárlását termék- és gyártószintű összehasonlítással is szeretné megalapozni, látogasson el a fogyasztóvédelem honlapjára, ahol részletes gazdaságossági termékrangsort talál.)

A kedves mosoly bal oldalán a LED-, jobb oldalán a halogénizzó. Vannak különbségek Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Nagy vonalakban, gyártókat nem említve és csak összehasonlításul: a hagyományos 100 wattos izzó fénymennyiségének előállításához a halogén­izzók 77%, a CFL-izzók 23% a LED-izzók pedig 20% energiát használnak fel, miközben a halogének élettartama 1000 óra, szemben a CFL tízezer és a LED húszezer órás átlagos élettartamával.

Az újabb fényforrások megjelenésével, sok egyéb mellett, egy kérdés mindig felvetődik: azok színhőmérséklete mennyire hasonlít az egykori, a megszokott, a legtermészetesebb hagyományoséra? A LED-izzók esetében a gyártók igyekeznek többféle színhőmérséklettel gazdagítani a választékot, a tapasztalatlan vásárlóknak azonban érdemes olyan helyen vásárolniuk elsőként, ahol „élőben” is kipróbálhatják a fényhatást.

„Nyugdíj-kiegészítésre” valamikor még visszatérhet

Mint Bodai Imre, a Koch László utcai világítástechnikai áruház vezetője lapunknak összefoglalta: kapható meleg fehér, hideg fehér és napfényfehér, egyszóval többféle LED-izzó is, de a vásárlóknak némi segítség mindig elkél. „Azzal jött nemrég valaki, hogy a megvásárolt LED-izzó fénye nem illik a lámpatestbe, elütő, de ilyenkor mindig az a kérdés, milyen színhőmérsékletű fényforrásba szánja, és mekkora a teljesítmény.” Bodai Imre elmondta még: a LED-izzók ára folyamatosan csökken, ahogyan annak idején a CFL-izzók ára is lassanként a halogénekéhez csökkent. Megtudtuk, jelenleg a még kapható hagyományos izzók is nagyjából 200 forintba kerülnek, a halogénbetétes ára 390-től 490-ig mozog, míg egy jó fényű LED-izzó ára ezer forint körüli, bár kapni már 790-ért is.

Hatvanévnyi szolgálat után a halogénizzó tehát nyugdíjba vonul, de nem zárható ki, hogy egy kis „nyugdíj-kiegészítésre” valamikor még visszatér a boltok polcaira – ahogyan a már rég kitiltott hagyományos izzó is visszatért, speciális igénybevételekre szánt ipari fényforrásnak csomagolva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában