2020.07.16. 07:30
Nem a szokott módon érett be a meggy
Több szempontból is más lett ez az év a meggytermelők számára, mint amit vártak és megszokhattak.
Forrás: Shutterstock
Június második felében még úgy tűnt, minden a megszokott ütemben halad a meggytermelők világában. A hónap utolsó harmadában megkezdődött az érdi bőtermő betakarítása, vagyis a magyar meggy feldolgozóipari szezonja. Ez minden évben így van, ám most már a kezdetek kezdetén kiderült, hogy a minőség elmarad a várttól. Az egyszerre nagy mennyiségben hulló csapadék miatt a piros bogyós gyümölcs jelentős hányada megrepedt a fán. A sérülésmentesnek látszó szemek sem úszták meg baj nélkül, ugyanis a magas víztartalom, puha gyümölcshús miatt alacsony Brix-érték jellemezte őket. Szakemberek szerint az érdi bőtermő 20–25 százaléka nem volt alkalmas konzerv- és hűtőipari feldolgozásra. A léipar felvásárolt belőle mintegy 2 ezer tonnát, úgy 50-60 forintos kilónkénti áron, de a többi, megközelítőleg 1-3 ezer tonna körüli mennyiséget a fa alá engedték a rázógépek ponyvái. Ebből persze következik, hogy a meggypiacon az árak június első harmadában 15-20 százalék körüli értékkel lezuhantak – olvasható a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmai Szervezet beszámolójában. Tovább tetézi a bajt, hogy nem a megszokott módon, 4-5 napos szünettel kezdett érni az érdi után a debreceni, hanem átfedéssel, vagyis egy ideig párhuzamosan érett a kettő. A többi fajta betartotta a játékszabályokat, de más bajok is sújtották még az ágazatot. Július első napjaiban felbukkant egy újabb probléma, a meggy egyik betegsége. Megjelent az antraknózis-fertőzés, amely egyre nagyobb területeken fejti ki romboló hatását, és főleg az idősebb, nagyobb koronatérfogatú, sűrűbb állományok termését tizedeli.