Megszületett a megállapodás

2021.03.05. 17:26

Többet fognak keresni a Denso munkavállalói

A hosszú tárgyalás sorozatot követően, egy többlépcsős szerkezetben, összesen 8.3 százalékkal emelkedhetnek a bérek Székesfehérvár legnagyobb munkaadójánál, a Denso-nál.

Palocsai Jenő

Műszakváltás a Denso Székesfehérvári üzemében

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Jelentős tárgyalásokat folytatott a Denso vezetése és a Liga Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet. A vállalatot Szincsák Attila ügyvezető, a LIMÉSZT-t Bognár Ferenc munkajogász képviselte a megbeszéléseken.

A Denso a több, mint négyezer munkavállalójának 6.6 százalékos béremelést ad az első lépcsőben. Később, amennyiben a Szociális hozzájárulás adó mértéke csökken, a munkáltató a megtakarítás összegét a munkavállalók alapbérnövelésére fordítja. Az ebből fakadó 1.7 százalékos emelés az első lépcsőben említett 6.6 százalékkal összeadódik, így valamennyi saját és kölcsönzött munkaerő bérére pozitív hatással lesz a 8.3 százalékos bértömeg emelés.

Szincsák Attila, a Denso ügyvezetője azt mondta: – Úgy gondolom, hogy egy jó, konstruktív, megállapodás született, egymás érdekeit figyelembe véve. A rendelési állományunk a vírusjárvány ellenére nem változott, mi nemcsak Európába szállítunk, hanem a világ összes kontinensére, így ebből a szempontból szerencsések vagyunk, ugyanakkor a hétfőtől életbe lépett változások próbára teszik majd a napi működésünket.

Műszakváltás a Denso Székesfehérvári üzemében
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Arra kérdésre, hogy ez a béremelés befolyásolja-e majd a többi fehérvári, illetve annak vonzáskörzetében működő munkaadók által kifizetett béreket, Szincsák azt mondta: – Tisztában vagyunk a döntésünk súlyával, bizonyára hatással leszünk, kisebb-nagyobb mértékben a többi cég bérfejlesztésére. Valóban húzzuk a piacot, de fejlődni kell és ehhez meg kell keresni a forrásokat. Munkavállalóink megérdemlik az emelést, mert nagyon sokat dolgoznak.

A Liga Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet elnöke, Bognár Ferenc azt nyilatkozta: – Alapos előkészítés után, többfordulós tárgyalásokat folytatott a LIMÉSZ, mint reprezentatív szakszervezet a Denso-ban. Mindenki tapasztalja, hogy a boltban mennyivel lesz drágább minden, ezért a dolgozók elvárásai a munkabér emelésével kapcsolatban elég magasak. Egy kompromisszumos megállapodásra törekedtünk, szem előtt tartva a munkaadó fenntarthatósági igényeit éppúgy, mint a munkavállalói bér értékmegőrzésének jogos igényét. Feltételekkel tarkítva, de elértünk egy 6,6 százalékos emelést, ami azt gondolom, hogy jó eredmény. Ehhez jön még a további 1,7 százalék az év második felében, július elsején, mikor az állam két százalékpontos adócsökkentéséből fakadó többletet a munkáltató továbbítja a munkavállalók részére.

Arra a kérdésre, hogy az érdekvédelmi szervezet mennyire elégedett a bértárgyalásokkal, Bognár Ferenc elmondta: Az üzleti évnek megfelelően április elsején kezdődik a béremelés, több lépcsőben. A visszajelzések alapján a dolgozók döntő többsége elégedett a szakszervezet munkájával.

A munkajogász hozzátette: – A Denso jó példa arra, hogy rendezett munkaügyi kapcsolatok mellett is lehet érdekeket érvényesíteni és együttműködni egyaránt, de ehhez szükség van mindkét fél felelős gondolkodására is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában