mezőgazdasági drónok

2021.09.02. 17:30

Égi segítség a magyar gazdáknak (videó)

Egy magyar fejlesztés révén hamarosan új fokozatba kapcsolhat Magyarországon a mezőgazdasági drónok felhasználása. Ehhez változnia kell a jogszabályi környezetnek.

Németh Krisztián

A DJI drón a magyar fejlesztéssel felvértezve Baracskán

Fotó: Németh Krisztián / Fejér Megyei Hírlap

A legújabb vívmányt nemrégiben Baracska határában mutatta be a fejlesztőcsapat. Egy budapesti szakmai konferencia apropóján tárták a szakma elé a fejlesztést. A piacvezető gyártó, a DJI drónjait olyan egyedülálló technikával képesek felvértezni, amelyek forradalmasíthatják a gazdálkodást.

Ez az úgynevezett differenciált kijuttatás, hétköznapi nyelven szólva permetezés. Ám ennél jóval többet tud a szerkezet, annál is inkább, mivel permetezésre már használják egy ideje a drónokat. Konyhanyelven szólva az új magyar fejlesztés révén a légi jármű képes megállapítani azt, hogy milyen területen milyen beavatkozásra van szükség, hová kell permetszer vagy tápanyagpótlás, esetleg hová egyéb beavatkozás. Felvéve az adott szert a drón kiviszi és elszórja az érintett területen a szükséges mennyiséget, akár differenciáltan.

– A differenciált kijuttatás földi eszközökkel már megoldott, a fejlesztés segítségével a levegőből lehetséges eltérő lémennyiséggel kezelni az eltérő igényű területeket. Ez azért is fontos, mert megszűnik a talajtaposás, és környezetkímélő módszerrel lehet a műveleteket elvégezni – mondta Milics Gábor, a Széchenyi István Egyetem docense, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke.

A DJI drón a magyar fejlesztéssel felvértezve Baracskán
Fotó: Németh Krisztián / Fejér Megyei Hírlap

A drónok alkalmazása nem új keletű dolog, számos amatőr és profi kép- és mozgóképkészítő kapható már a piacon, ám ipari alkalmazásuk is egyre elterjedtebb. A mezőgazdaságban tőszám- és ezáltal hozambecslésre, ortofotók készítésére használják.

– Magyarországon jelenleg 70-80 ezer amatőr drón van a felhasználók birtokában, ezeknek döntő többsége HD-nél jobb felbontású kép­alkotásra és önálló pozíció­tartásra alkalmas – tudtuk meg Frikker Attilától, a Duplitec Kft., a piacvezető gyártó, a DJI magyarországi disztribútorának üzletfejlesztési igazgatójától.

– A permeteződrón a jéghegy csúcsa, amely beavatkozásra képes, de léteznek monitoringdrónok, amelyeknek meghatározó szerepük van. Utóbbiak nemcsak hagyományos kamerával, hanem különböző szenzorokkal mérik fel a környezetüket, és egy feldolgozószoftver segítségével ki is értékelik az adatokat. Ezek alapján képes autonóm módon, önállóan működni. A gyártó jóvoltából hozzájutottunk a vezérlőszoftverhez, ezt átalakítva valósítottuk meg a technológiát, amelyet a gyártó nem tudott önállóan előállítani – mondta Frikker.

Drónt már alighanem mindenki látott, ám a Baracskán bemutatott légi jármű méretben és tudásban is több mint ami a boltok polcairól leemelhető.

Képes önállóan berepülni a betáplált területet, 30 kilo­gramnyi terhet képes cipelni, felszállási tömege 66,5 kilo­gramm. Viszont ahhoz, hogy ne csak bemutató repülésen szállhasson fel, változnia kell a jogszabályi környezetnek Magyarországon és az egész Európai Unióban. Olyan technológia alkalmazásának küszöbén vagyunk, amelyre még soha nem volt példa.

– Jelenleg hazánkban lakott terület felett eseti légtér­engedéllyel lehet drónozni, míg az Európai Unió más tagországaiban jellemzően csak bejelentési kötelezettség van érvényben, egy applikáció segítségével lehet közölni a hatósággal, hol és milyen járművel akar a felhasználó repülni. A monitoringdrónok jogi háttere már kezd megoldódni, de itt is vannak még nyitott kérdések. Ezek a típusú drónok képesek önállóan lerepülni több száz hektáros területet, ezért mozgásuk nem feltétlenül követhető szemmel. Éppen ezért speciális műveleti kategóriába tartoznak majd, de egész Európában gyerekcipőben jár ennek a jogi szabályozása. Sok jogi kérdést kell még tisztázni. Ezt Magyarországon elősegíti a közelmúltban létrejött Drónkoalíció, amelynek alapító tagjai vagyunk – tudtuk meg az igazgatótól.

A mezőgazdasági drónok már egyáltalán nem gyerekjátékok, sőt a kezelőszemélyzetnek komplex, átfogó oktatására és a vizsgáztatására is szükség van.

– Bízom benne, hogy hamarosan elő tudunk rukkolni a szabályozási rendszerrel, amely jó példaként szolgálhat Európa számára – zárta mondandóját Frikker Attila igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában