Megdöbbentően korai időpontok

2 órája

Móri Borvidék: Kiderültek a különleges évjárat szüretelési időpontjai

Ahogy minden évben, úgy 2024-ben is a Móri Borvidék Hegyközsége, pontosabban annak választmánya állapítja meg, hogy melyik borszőlő fajta, mikortól szedhető a hat településen. Ebben az esztendőben a tavasszal történt korai kezdés, illetve a júliusi kánikula és aszály miatt egészen korai időpontokban lehet szüretelni.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Mór, Pusztavám, Csókakő, Söréd, Csákberény és Zámoly. Ez a hat település, illetve az általuk művelt szőlőterületek alkotják a történelmi Móri Borvidéket. Korábban szinte minden borvidéki településnek volt saját hegyközsége, ám a szőlőterületek csökkenésének és a jogszabályi háttér változásainak köszönhetően Móri borvidéken egy, az egész területet lefogó hegyközség működik. Tagjai a szőlősgazdák, szőlőterület tulajdonosok, vezetősége pedig a választmány. Utóbbi testület nemrégiben meghatározta és közzétette a 2024-es szüreti időpontokat.

Növényvédelmi szempontból nem volt könnyű év a Móri Borvidéken, de aki időben lépett, az jó eredményeket várhat
Fotó: Palocsai Jenő  / FMH

A Móri Borvidéken lassan indul a szüret

–A Móri Borvidék Hegyközségének Választmánya ezúton értesíti a tisztelt tagságot, hogy a 2024. július 24-én tartott ülésén fajtánként meghatározta a 2024. évi szőlőszüret legkorábbi lehetséges időpontjait. Ennek megfelelően augusztus 01-től lehet szedni az Irsai Olivért, augusztus 15-től a Cserszegi fűszerest, Rizlingszilvánit, Zenitet és a Biancát. augusztus 26-tól pedig a Chardonnay, a Generosa, a Királyleányka, a Leányka, az Ottonel muskotály, a Pinot blanc, és a Sauvignon blanc kerül sorra, éppúgy, ahogy a Sárga muskotály, a Szürkebarát vagy a Tramini–sorolta körlevelében Frey Szabolcs hegybíró.

Nemrég úgy tűnt, hogy sok idő van a szüretig, ám a korai tavasz és a forró, aszályos július felgyorsította a folyamatot  
Fotó: Palocsai Jenő  / FMH

Sosem szedték ilyen korán az Ezerjót

Azok a fajtákat, amelyeket valaha szeptember végén, vagy akár október közepén szüreteltek, most akár szeptember elsején is szedhetik a gazdák. Ezek közé tartozik a Móri Borvidék zászlósbora, az Ezerjó is, de szeptember első napjától megkezdődhet a Zöldveltelini, a Kékfrankos, a Merlot, a Pinot noir, és a Syrah szürete is.

A legkésőbbi időpont is csak szeptember 5. Azon a napon az Olaszrizling, a Rajnai rizling, a Cabernet franc, és a Cabernet sauvignon tőkéi szabadulhatnak meg a gyümölcs terhétől.

Az időpontok tehát már ismertek, és ha tényleg megkezdődik az előttünk álló héten a szüret, akkor jövő héten már minőségi és mennyiségi Adatok is várhatók a 2024-es évjáratról. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!