Különleges évjáratban

2024.07.25. 14:00

Szüret közeledik: a megye borvidékei mindenre felkészültek (videó)

A Móri borvidéken augusztus második negyedében, közepén várható az egyik legkorábban érő szőlő, az Irsai Olivér betakarítása. Ugyanezen fajta esetében akár már augusztus 5-én kezdődhet a szüret Etyeken. A többi fajta csak később terem, de már most gondolkodni kell a növényvédelmen, mert minden korábbra esik, úgy két-három héttel.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Tombol a nyár, és közel három hétig még éjszakára sem engedett a kánikula, és eső sem hozott pillanatnyi felüdülést, vagy akár megváltást. Az emberek többsége is nehezen viseli, ám a mezőgazdaságban további gondokat is okoz. Egyre több kultúrában jelentkeznek aszálytünetek, és ez alól nem kivétel sajnos még a hosszú gyökereket növesztő, több méteres mélységből erőt merítő szőlő sem. Bárhogyan is, de a szüret közeleg.

Szüret közeledik: a megye borvidékei mindenre felkészültek
Szüret közeledik: a megye borvidékei mindenre felkészültek
Fotó: Palocsai Jenő  / FMH

Nem okozott jelentősebb károkat a jég

A megye északkeleti szegletében, az Etyeki hegyközség gazdái már erősen készülnek a szüretre.

– Nagyon érdekesen alakul ennek az évjáratnak a fejlődése, bár azt is mondhatjuk, hogy végül is csak annyit történt, hogy minden hamarabb történt néhány héttel, de ez kezelhető volt és azt is mondhatjuk, hogy nincsen ebben semmi rendkívüli, hiszen volt már hasonló az elmúlt tíz évben. Jégeső is volt, de az nálunk minimális kárt okozott, vagyis nem igazán befolyásolja a termésünket. A terveinket és jelenlegi helyzetet figyelembe véve augusztus 5-tel kezdődő héten indul meg az Irsai Olivér szürete, amit valószínűleg a Rizlingszilváni szedése követ majd – mondta Korbuly Csaba, az Etyeki Hegyközség elnöke, akit növényvédelemről és azon belül a nagy ellenségről, a lisztharmatról is kérdeztünk.

– Nem volt különösebb gond, növényvédelmi szempontból minden rendben volt idén, igaz elég erős volt a lisztharmatnyomás, aminek köszönhetően ebben az évben nagyon sokan elvesztették a termésük egy részét, vagy akár egészét e szőlőbetegség miatt. A dolog nyitja talán abban van, hogy jól kell kezelni a betegséget és jól kell reagálni rá. Én, személy szerint 15 éve foglalkozom szőlőtermesztéssel és még soha nem történt olyan mint most. Ez volt az első év, amikor a lisztharmat fejlődése indokolta, hogy áprilisban permetezzünk. Aki nem volt elég rugalmas, és kitartott a hagyomány mellett, mely szerint csak májusban kezdődik a növényvédelem, annak valószínűleg gondot okozott a lisztharmat – mondta az etyeki vezető.

Három héttel is korábbi szüret

Az északnyugati végeken is küzdelmes az év, melynek során nem feltétlenül előnyére változik a 2024-es évjárat. A várható termésről, szüreti időpontokról, növényvédelemről és a hosszú, kitartó hőség negatív hatásairól kérdeztük Varga Mátét, a Móri Borvidék Hegyközségének elnökét.

– Idáig az évjárat egész jól nézett ki, most viszont a mögöttünk álló két hét, sőt mondhatnám azt is, hogy az elmúlt 20 nap extrém magas nappali hőmérséklete, illetve az extrém magas, sokszor 23-24 fok közötti napi középkőmérséklet, valamint a hosszú ideje tartó aszály együttesen nem igazán pozitív irányba befolyásolta az évjáratot. Ott, ahol fiatal ültetvények vannak, illetve ahol vékony a termőréteg, ott már jelentkeznek az aszálytünetek.

A növényegészségügyi helyzet, úgy gondolom, hogy kielégítő, egyes ültetvények teljesen tiszták, az érzékenyebb fajtáknál, vagy ott ahol esetleg nem volt időben kezelés, ott azért a lisztharmatról hallottam problémákat. El lehet végezni a megfelelő kezeléseket, de most már figyelni kell a termelőknek, vagyis szem előtt kell tartani a növényvédő szerek élelmezésegészségügyi várakozási idejét, hiszen bizonyos fajtáknál közvetlenül a szüret előtt állunk. Ha teszünk egy kitekintést az országra, láthatjuk, hogy a déli borvidékeken, Kunságban, Hajós-Baján, Villányban, Balatonbogláron már elkezdték július 21-22-én szedni az Irsait, a Jázmint, a Nérót, és a Csaba gyöngyét – mondta Varga Máté, akitől megkérdeztük azt is, hogy mi lesz a folytatásban?

– Nagyjából úgy két-három héttel vagyunk előrébb, a fenológiát tekintve, mint a normális, megszokott években, bár hozzáteszem, ha az utóbbi 10 évet nézzük, akkor láthatjuk, hogy egyre korábbiak a szüretelési időpontok. Én azt mondom, hogy itt, a Móri borvidéken a jövő hét utáni héten fogjuk megkezdeni a szüretet, mi is, meg a többi pincészet is.

A többi fajta sorsa várhatóan úgy alakul, hogy augusztus 20-25 körül szedjük majd a Cserszegi Fűszerest, a Rizlingszilvánit és a Zenitet, sőt ha valaki pezsgő alapnak képzeli el a Chardonnay jövőjét, akkor még az is lekerül augusztusban. Ennek megfelelően, ha marad ilyen az időjárás, akkor szeptember 25. környékére csak a szándékosan, a késői szüret reményében fennhagyott szőlőfürtök maradnak a tőkéken. A klasszikus értelemben megszokott szeptember-októberi szüreti időpont áttevődött inkább egy augusztus-szeptemberre – mondta a Móri Borvidék Hegyközségének elnöke, akinek zárásképpen feltettük azt a kérdést, mi lesz idén a zászlósborral, a betegségekre érzékeny Móri Ezerjóval?

Szeptember közepén szedik az Ezerjó javát

– Jó állapotban vannak az Ezerjók, itt-ott elég szép termés mutatkozik mind a mennyiség, mind a minőség tekintetében, de a szüret időpontját csak szeptember 10-15-re prognosztizálom. Az Ezerjó tipikusan egy olyan fajta, ami teljes érésben mutatja meg a legszebbik arcát. Aztán lehet, hogy eltolódik az Ezerjó szüreti időpontja szeptember végére, de például a nagyobb pincészetek kénytelenek korábban szedni, ha új borral akarnak előrukkolni az október elején tartott Móri Bornapokon.

Azonban addig még, ahogy a szőlősgazdák mondják, sokat alszik kint a szőlő a szabad ég alatt, így bármi megtörténhet. Ha nem változik semmi, akkor egy kellemesen közepes évjárat elé nézünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!