Már egy évtizednyi adata van

2018.03.11. 11:00

Szeless Péter dacol széllel, hóval, kánikulával

Szeless Péter nem csak fotóin örökíti meg a természet szépségeit: több mint tíz éve vizsgálja is az időjárás változását.

Szanyi-Nagy Judit

Szívesen fotózza a természet szépségeit: itt egy szupercellát kapott el Káloz határában Fotó: Szeless

‒ Mivel alapvetően érdeklődő természetű vagyok, szinte törvényszerű volt, hogy a meteorológia, illetve az időjárás megfigyelése előbb-utóbb megtalál. Már kisgyerekként is lenyűgöztek az érdekes, szokatlan és szélsőséges időjárási események ‒ indokolja természetszeretetét a kálozi Szeless Péter.

A fiú nemcsak megfigyeli, fotózza is a tájat, ám ezúttal az időjárással kapcsolatban kértük ki eddigi tapasztalatait.

‒ Bár nem hitelesített állomással dolgozom, igyekeztem megteremteni a szabványos körülményeket mind a hőmérséklet, mind az egyéb időjárási tényezők tekintetében. A hőmérő szenzor kétméteres magasságban, hőmérőházban van, a csapadék- és szélsebességmérő pedig jóval magasabbra, a hőmérőház fölötti oszlopokra került, hogy a közelben lévő fák és tereptárgyak a lehető legkisebb mértékben szóljanak bele a mérés pontosságába. Mérem a páratartalmat és a légnyomást is ‒ részletezi.

Szívesen fotózza a természet szépségeit: itt egy szupercellát kapott el Káloz határában Fotó: Szeless

Az adatbázis idén lett tízéves. Bár az eltelt évek száma sok, Péter azt mondja, éghajlati megfigyelések esetében ez még nem tekinthető hosszú időnek, elhamarkodott lépés lenne komolyabb következtetéseket levonni az adatokból. Mi mégis egy gyors elemzésre kérjük.

‒ Az évi középhőmérsékletek inkább magasabbak az országos sokéves átlaghoz képest, valamint emelkedő tendenciát mutatnak különösen a tavaszi és nyári hónapokban. Mindez elsősorban az 1960‒2000 közötti időszakhoz képest szembetűnő, hiszen korábban is előfordultak hasonlóan meleg évek, időszakok. A telek ugyanakkor nagy változatosságot mutatnak: az enyhe tél mellett előfordulnak kimondottan hidegek is, időnként akár szélsőségesen alacsony hőmérsékletű időszakokkal. Megfigyelhető még az évszakok eltolódása is: miközben a decemberek egyre gyakrabban hoznak őszies időjárást, előfordul a tavaszra áthúzódó hideg, télies idő. Március 1-jén –19 fokot mértem. A csapadék szintén hektikus: például a 2010-es legcsapadékosabb évet rögtön a legszárazabb követte 2011-ben. A megfigyelések alapján az is szembetűnő, hogy Káloz környéke időjárási szempontból, országos viszonylatban alapvetően nyugodt vidék, amit a komolyabb szélsőségek többnyire elkerülnek, legyen szó heves zivatarról vagy szélviharról, de a téli rekordokat döntögető hidegek vagy a nyári hőhullámok is viszonylag mérsékeltebb formában szoktak jelentkezni. Persze kivételek itt is akadnak, és a tíz év során még így is sikerült néhány tized híján –20 és +40 fokot mérnem ‒ osztja meg velünk tapasztalatait Péter, aki bár más területen tanult tovább, komoly hobbiként továbbra is érdeklődik a meteorológia iránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!