Nem voltak időjárási szélsőségek

2021.03.24. 07:15

Átlagos a márciusunk

Képzeljék, az idei március nagy átlagban nem különbözött a korábbiaktól! Igaz, hogy a hónap első és második felének hőmérséklet-különbsége nagyobb változatosságot mutat a 2000 utáni években, vagyis szeszélyesebbé vált a márciusi időjárás. Apropó, ma van a meteorológia világnapja.

Borsányi Bea

Fotó: Szeless P.

1950. március 22-én Genfben alakult meg a Meteorológiai Világszervezet, a WMO. Megalakulása másnapján lépett életbe a társaság alapokmánya – 1960 óta ennek emlékére tartjuk minden év március 23-án a meteorológia világnapját.

A Hírlap viszont a márciusi időjárás kapcsán kereste meg Szeless Péter hobbimeteorológust, akinek tavalyig Kálozon volt saját időjárás-állomása. Nos, Szeless Péter is megerősítette, hogy az idei március megfelel a korábbi évek forgatókönyvének, és igazán nagy időjárási szélsőségek sem tűntek fel a hónapban. Az a szintű hóesés, ami az elmúlt napokban előfordult, tulajdonképpen normálisnak tekinthető, és az éjszakai fagyok is megszokottnak mondhatók. Néhány éve március 1-jén mínusz 19 fokot is mért a hobbimeteorológus, aki szívesen fotózik is. Ezért kértünk tőle egy különleges időjárási jelenségről készített fotót.

A hazai szupercellák leginkább felhőszakadások, villámárvizek és szélrohamok okozói
Fotó: Szeless P.

A felvételen egy Káloz közelében kialakult szupercella látható. A szupercella nagyobb kiterjedésű és hevesebb, mint egy átlagos zivatarfelhő, mert az előbbiből akár 2 centiméteres vagy nagyobb jég is hullhat, 100 km/h-s széllökés is lehetséges, a villámok száma pedig percenként meghaladhatja a 80 ezer kisülést. Ez már egy igen erős vihart jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!