Még mindig bombák, gránátok bukkannak elő

2023.09.09. 16:00

Vármegyénkbe indulnak leggyakrabban a tűzszerészek

Mivel a második világháború Fejér vármegyében a front hullámzása miatt különösen sokáig tartott, még mindig nálunk kerül elő a legtöbb robbanótest. A tűzszerészek legfrissebb, mai jelentése is ezt igazolja, a helyzet tehát évek óta nem változott.

Tihanyi Tamás

Nem véletlenül látnak gyakran tűzszerészeket a vármegyénk útjain, továbbra is hozzánk érkeznek a legsűrűbben

Fotó: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

A teljes évet figyelembe véve összesen már több mint 1100 darab robbanótestekkel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred ügyeleteséhez, melyekből több mint 280 eset igényelt soron kívüli intézkedést az ország területén. Ebben az évben eddig 2400 darabot is meghaladó, jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet és mintegy 63 kilogrammnyi gyalogsági lőszert ártalmatlanítottak a katonai szakemberek, melyek össztömege meghaladta a 8,5 tonnát.

Egy megszelídített kiállítási tárgy a pákozdi katonai emlékpark Tűzszerész kertjében 
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

A legtöbb bejelentés továbbra is Fejér vármegyéből érkezik, idén eddig 221 alkalommal riasztották az ezred katonáit szűkebb hazánkból feltételezett robbanóeszközökhöz, ezekből 47 eset igényelt azonnali intézkedést. Eddig a legemlékezetesebb vármegyei mentesítés akkor történt, amikor a nyáron lezárták Gárdonyban az Üdülő utcai kempinget, mert egy hidegvérű (vagy inkább meggondolatlan?) strandoló második világháborús robbanóeszközt vitt ki a partra a Velencei-tóból. A 15 kilogrammos szovjet repeszbombát a tűzszerészek aztán sietve elszállították, azóta talán már fel is robbantották. Érdekes adat, hogy csak a nyári három hónapban 200 kilogramm robbanóanyag felhasználásával semmisítettek meg veszélyes harci eszközt a katonák.

A közelmúltban felszínre bukkant robbanóeszközök egy része
Fotó: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

Aki egyébként közelebbről szeretne megismerkedni a tűzszerészek munkájával, az szeptember 30-án megteheti, ugyanis a Honvédfesztivál részeként 10 és 17 óra között egyebek mellett tűzszerész bemutatót is tartanak majd a Pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhelyen. Ahol mintegy állandó kiállításként várja az érdeklődőket a Tűzszerész park és a bemutatótérben elhelyezett több speciális felszerelés: érdemes ezeket is meglátogatni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!