Ügyészségi hírek

2024.06.27. 13:30

Volt élettársát zaklatta a férfi

A Székesfehérvári Járási Ügyészség tiltott adatszerzés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a szakítást követően rendszeresen zaklatta volt élettársát.

Feol.hu

Forrás: Pexels

A vádirati tényállás szerint a férfi 2022. júliusáig állt élettársi kapcsolatban a későbbi sértettel, akit szakításukat követően rendszeresen zaklatott, neki és barátainak rendszeresen e-maileket, Messenger üzeneteket küldött, illetve lakóhelyén, tartózkodási helyén is kéretlenül megjelent. – olvasható az ügyészség közleményében.

A férfi 2021. februárjában egy közösségi oldalon a sértett fényképének felhasználásával egy profilt hozott létre és azon a becsület csorbítására alkalmas kijelentéseket tüntetett fel a sértett telefonszámával együtt. Ezen kívül a férfi 2022. májusában és decemberében volt élettársa gépkocsijának gumiabroncsaiba szegeket, csavarokat helyezett, tudva azt, hogy a nő rendszeresen ingázik a munkahelye és a lakóhelye között. Az idegen tárgyak elhelyezésével a közlekedési baleset kialakulásának a kockázata megnőtt, a közlekedés biztonsága csökkent.

A vádirati tényállás szerint a vádlott megszerezte a sértett telefonját is, és arra távoli hozzáférést biztosító programot telepített, a készüléken a gyári beállításokat visszaállította, ezáltal volt élettársának valamennyi, telefonon tárolt személyes adata, fényképfelvétele törlődött. Ezen kívül a vádlott a sértett telefonját a saját telefonjával is összekapcsolta, és így a sértett adataihoz, jelszavaihoz hozzájutott azért, hogy volt élettársának magántitkait, üzenetváltásait, levelezéseit kifürkéssze, tartózkodási helyét folyamatosan nyomon tudja követni.

A vádlott 2023. júniusában a sértett adatainak felhasználásával megszüntette volt élettársa egyetemi hallgatói jogviszonyát is, illetve megszerezte a sértett bankkártyájának adatait is és azokat jogtalan haszonszerzési céllal felhasználta és internetes vásárlást próbált indítani.

A büntetlen előéletű férfi tagadta a bűncselekmények elkövetését, vele szemben a Székesfehérvári Járási Ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság őt szabadságvesztésre ítélje és tiltsa el a közügyek gyakorlásától.

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Székesfehérvári Járásbíróság dönt majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!