Elképesztő eset, ne hívják feleslegesen!

2024.07.11. 17:30

112 - Zavarták a hattyúk, ezért hívta a segélyhívót! (videó!)

A Fejér vármegyei rendőrség közleményt adott ki a napokban az indokolatlan hívásokról. A 112 életet menthet, ezért az egyenruhásaink nyomatékosan kérik a lakosságot, hogy felelőtlen hívással ne kockáztassák mások életét!

Kecskés Zoltán

112: Kedvtelésből, szórakozásból ne hívja a segélyhívót!

Fotó: MW/Archív

Mi a vészhelyzet? – talán ezt a legfontosabb tisztázni. Az elmúlt években többször, több helyen is körülírta a fogalmat a rendőrség: „Olyan ember, állat, műszaki hiba, elemi erő, természeti esemény, baleset, betegség vagy élettani körülmény okozta helyzet, ami az életben, testi épségben, anyagi javakban okozott kárral, illetve a természetes és mesterséges környezet fokozott megrongálásával vagy ezek veszélyeztetésével jár, és amelyet a segélyt kérő személy, illetve a környezetében lévők a készenléti szervek helyszíni segítsége nélkül önállóan megoldani nem képesek." Az előbb leírtak esetén mindenképpen tárcsázza a 112-t!

112_segelyhivo_hivas
A napokban az egyik telefonáló azért hívta a 112-t, mert zavarták a hattyúk Velencén!
Fotó: Fejér vármegyei rendőrség

112: Ne hívja feleslegesen!

– Sajnos még mindig sokan tárcsázzák indokolatlanul a segélyhívót, túlterhelve a rendszert és veszélybe sodorva azok életét, akik valóban a rendőrség, a mentőszolgálat, vagy a katasztrófavédelem segítségére szorulnak – kezdi a közösségi oldalra írt bejegyzését a Fejér vármegyei rendőrség, majd egy konkrét példát is felhoztak, amelyben elmesélik, hogy a napokban például egy férfi tett bejelentést a 112-re, hogy Velencén van, fürdőzni szeretne, azonban egy hattyúpártól és annak 6 kicsinyétől nem tud bemenni a tóba. A rendőröknek a bejelentő elmondta, az állatok senkire nem támadtak, kárt nem okoztak, csupán azt szerette volna, ha az egyenruhások elterelik őket a helyszínről, hogy ő nyugodtan lubickolhasson. Erre a kollégák megkérték a férfit, fáradjon pár méterrel arrébb, másik bejáróhoz.

Kirívó helyzetek

Még mindig gyakori eset, hogy sokan vélik a segélyhívót, de egyesek pedig egészen hajmeresztő dolgokkal telefonálnak. Az ilyen hívásokból a Magyar Rendőrség összeállításokat szokott készíteni, hogy megmutassa, milyen helyzetekben ne hívják a 112-t. Július 8-án például  egy férfi a segélyhívó központ operátorának bejelentette, hogy bicikliz fog.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!