Rejtélyes tűzesetek

2017.09.14. 07:00

Rejtély: gárdonyi nyaralók lángokban

Rejtélyes tűzesetek borzolják a kedélyeket Gárdonyban. Több nyaraló is a tűz martalékává vált szerdán reggel, illetve múlt hét pénteken. Azt gyanítják, szándékosság is állhat a háttérben.

S. Töttő Rita

Fotó: Koppán Viktor Dávid

Szerdán reggel két nyaraló ingatlan esett a tűz áldozatául Gárdonyban, a Chernel István utcában. Információink szerint két olyan egymáshoz közeli épületről van szó, amelyeket csak szezonálisan, a nyár folyamán használnak, akkor sem folyamatosan. A lángokat a tűzoltók szerencsésen eloltották, személy nem sérült a tűzben, ám a kérdés felvetődött: vajon véletlen-e, hogy néhány nappal korábban ugyanebben az utcában már történt hasonló eset? Sőt, pénteken Velencén is gyújtogattak: az Ifi szállóba dobtak be valószínűleg kívülről valamit, azaz a szándékosság itt is felmerül – ez utóbbit már Koszti András, Velence polgármestere árulta el a Fejér Megyei Hírlapnak. Tóth István, Gárdony polgármestere pedig azt erősítette meg: sajnos nem ez a két eset történt csupán a környéken, az elmúlt időszakban más gárdonyi nyaraló is kigyulladt már. Információink szerint akkor is felmerült a szándékos gyújtogatás lehetősége, ám a vizsgálatok végén elvetették ezt a lehetőséget.

Ám a szerdaihoz hasonló ügyek után mindig felülvizsgálják a korábbi eseteket is – hangsúlyozta megkeresésünkre Farkas-Bozsik Gábor, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, aki hivatalosan is megerősítette: a legutóbbi tűzesetek kapcsán valóban felmerült a szándékos tűzokozás, amely azonban még mindig nem jelenti azt, hogy valaki direkt gyújtogatott – történhetett gondatlanság is. Tűzvizsgálati eljárás indult mindegyik ügyben, mellyel párhuzamosan a rendőrség is eljárást indított. A tűzoltóság szóvivője általánosságban elmondta: a tűzvizsgálati eljárásnak négy alapvető kérdésre kell válaszolnia: a tűz keletkezésének helye, ideje, oka, de akár a személyi felelősség kérdése is felvetődhet. Keresik a potenciális gyújtóforrást, ám az olyan épületekben, ahol gyakorlatilag huzamosabb ideje nem tartózkodott senki és nem használtak semmiféle szolgáltatást, hamar felmerül az emberi közreműködés lehetősége – világított rá Farkas-Bozsik Gábor, hozzátéve: persze ilyen esetekben is lehet szándékos vagy gondatlan egy tűzokozás.

 

A Chernel utcai nyaralókban sem lakott senki, legalábbis legálisan nem. Az, hogy esetleg hajléktalanok költözhettek a később aztán kigyulladt épületekbe, nem most vetődött fel először: néhány éve egy üresen álló gárdonyi szálloda esetében is ez a gyanú igazolódott be. Mindenesetre Kiss Z. Edward, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elárulta: minden esetet külön vizsgálnak, büntetőeljárás keretében – egészen pontosan rongálás miatt indítottak eljárást. A gárdonyi kapitányság nyomozói emellett vizsgálják azt is, hogy lehet-e összefüggés az esetek között. Ennek megállapítása elsősorban tűzvizsgálói kérdés, de, hangsúlyozta a szóvivő, minden helyi információt szívesen fogadnak az említett ügyekben is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában