ivóvíz

2017.09.29. 14:07

Piszkos a víz, hétfőre ígér javulást a Fejérvíz

ABA-SZÉKESFEHÉRVÁR – Abai olvasónk arról panaszkodik, hogy amióta tisztítják a tározót, azóta szennyes víz folyik náluk a csapból.

Szabó Zoltán

Az iránt érdeklődik, hogy a tározóból lefolyó „mocsadék vizet” miért kell az ivóvíz hálózatba beleengedni? Azt írja, olyan koszos víz folyik, hogy még kezet mosni sem lehet benne, nem hogy meginni, főzésre meg teljesen alkalmatlan.

Megkérdeztük a településen a szolgáltatást ellátó székesfehérvári Fejérvíz Zrt.-t a problémáról. A vállalat nevében Zsebők Lajos szóvivő az alábbi közleményt küldte szerkesztőségünknek: „Abán a víztorony belső felületén karbantartási és festési munkálatokat végeztetünk, melynek érdekében a tornyot leürítettük. Ilyenkor a víznyomást közvetlenül a hálózatra dolgozó frekvenciaváltóval működő szivattyúk biztosítják...”

„...A vízminőség-változás abból adódik, hogy míg a torony a falu közepén helyezkedik el, a vízműtelep a szivattyúkkal, a település szélén van. Tehát a víz normál esetben a toronytól kifelé áramlik, szivattyús üzem esetén azonban a település egyik szélétől jut el a víz minden egyes bekötéshez. Vagyis a víz áramlási iránya ilyenkor sok helyen megfordul, magával ragadva a csővezetékek falára kiülepedett vas és mangániszapot, ami a víz zavarosságát okozza. A vas és a mangán, valamint az ammónia tartalom geológiai eredetű, tehát „benne van a vízben”, aminek eltávolítására jelenleg is működik egy tisztítómű, de nem megfelelő a hatásfoka. Mindezek ellenére a víz egészségre nem ártalmas, de jelenlegi állapotában esztétikai szempontból valóban kifogásolható. Ezért előre tájékoztattuk felhasználóinkat – kérve megértésüket – azon a 25 darab plakáton, amit kihelyeztünk, és amit a helyi tv is közétett.

A csőfalakra kiülepedett vasiszapot azokon a helyeken, ahol ez műszakilag lehetséges, szivacsos csőtisztító eljárással rendszeresen eltávolítjuk, de sajnos vannak olyan utcák, ahol nem lehetséges a csőtisztító szivacsdugó behelyezése. Jelenleg a víz és az ellátórendszer adottságai miatt erre vagyunk képesek. A végleges és jó megoldást az új víztisztító mű megépítése jelenti. A Nemzeti Vízminőség-javító Programban szerepel is Aba, és az 1084/ 2016. számú kormányrendeletben felsorolták, mint olyan beruházást, ami támogatásra jogosult. A beruházást a Nemzeti Fejlesztési Programiroda kezdeményezi. Így az önkormányzattal együtt türelmetlenül várjuk, hogy elkezdődhessék a beruházás. Ennek része lesz egy ammónia eltávolító tisztítómű, ami a vas- és mangántartalmat is kiszűri, valamint olyan csomópontok kialakítása, melyek lehetővé teszik a szivacsos csőtisztítást a település minden utcájában. A víztorony festési munkái csütörtökön befejeződtek, és elkezdtük a tornyot tölteni. A normál üzem hétfőn indul, és a víz zavarosodása megszűnik. Addig kérjük felhasználóink megértését.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában