HELYI LEGENDÁK

2017.10.27. 14:00

Savanyúvizet a borba? – A fehérvári Csitáry-kútnál jártunk

Sorozatunk újabb állomása a fehérvári Csitáry kút, ahol a savanyúvíz sikerének titkát kerestük!

Horváth Csilla

Fotó: Horváth Csilla

A Rózsaligetben található savanyúvíz kútja vagy valódi nevén Csitáry-kút nagy népszerűségnek örvend a fehérváriak illetve a vidékiek körében is. Hogy miért savanyú? Így nevezik a szénsavasság miatt, a nyelvre sajátos, csípős hatást gyakorló forrásvizeket.

Székesfehérváron Csitáry G. Emil egykori polgármester kezdeményezte az ásványvíz-feltárásokat az 1930-as években. Elképzelése sikerrel járt. Bár termálfürdő üzemeltetéséhez kevésnek bizonyult, a fehérváriak örömére azóta kútként üzemel a forrás. A 130 méter mélységből feltörő szénsavas vizet elnevezték Csitáry-víznek, amely a köznyelveben ma már savanyúvízként ismert.

A Csitáry kútnál elhelyezett emléktábla
Fotós: Horváth Csilla

A víz magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik, amely jótékonyan hat az egészségre. A szénsavas forrásvíz leginkább a szív- és érrendszeri megbetegedésekre hatásos gyógymód, amelyet fürdőkúrával, vagyis szénsavas fürdővel érhetünk el. Fogyasztáskor pedig az epe- és gyomorpanaszok enyhítésében segíthet. Kálcium tartalma miatt pedig különösen a nők számára ideális.

A vízben található ásványi anyagok mennyisége (mg/l)
Fotós: Horváth Csilla

Ottjártunkkor is rengetegen jöttek feltölteni üvegeiket. Az idősebb korosztály erre esküszik, míg a fiatalok inkább csak „éppen útba ejtik” és isznak belőle. Pedig az idősebbek tanácsára a borhoz savanyúvizet fröccsnek párosítás is remek ötletnek bizonyul…

Fotós: Horváth Csilla

Kántor István és Dudás József harminc éve isszák ezt a vizet. Rendszeresen járnak és palackokban hordják haza, ha Balatonfüredre mennek akkor pedig az ottani savanyúvizet választják.

Fotós: Horváth Csilla

Németh Erika is egészségmegőrző hatása miatt fogyasztja inkább ezt.

-A magas vastartalom miatt, és mert jó az íze is. A csapvíznél több ásványi anyagot tartalmaz ezért szeretem jobban, heti két alkalommal járok a kúthoz, és viszek haza belőle.

Sokan történelmi csodaként tekintenek rá, Gyarmati József emlékeiről mesélt nekünk, aki már gyerekkora óta, körülbelül negyven éve rendszeres látogatója a kútnak.

A kedveltté vált vizet azóta is ingyen használhatják a város lakói. Ám ez kevésbé befolyásolja őket a döntésükben. Szeretnek ide járni, szinte már egy kis közösség alakult ki a víztöltögetés közben beszélgető emberekből. Karácsony környékén a „Csendes éj” dallama hallható az oszlopokra szerelt harangokból, amely igazán téli hangulatot teremt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában