Halloween

2017.10.15. 09:00

Tökök, óriás kivitelben Pázmándon

Hatalmas tököket is termel Orisek Gábor, pázmándi birtokán. Az őstermelő, lányától, Amerikából kapott magokat, ezeket ültette el még áprilisban a több mint egy hold területű földjén.

E. Várkonyi Péter

Amerikából érkeztek az elképesztő méretű tökök magjai

Fotó: E. Várkonyi Péter

- Most, októberben „szüretelem” a terméseket – meséli a nyugdíjas kertész. Soknak a magját a földben vadászó pajorok ették meg, de egy fészekbe több magot ültetek, így túljárok az eszükön, és a végső győzelem is az enyém, a gyermekeké. A gigantikusra nőtt tököknek ugyanis nagyon örülnek a kicsik, ezért egyet a helyi óvodának ajándékoztam. Ők a látványtól is betelnek már. Ráadásul, ha kézzel meg is érinthetik, nagyobb az örömük – mondja Orisek Gábor. Egy másik óriást tegnap vittek el Budapestre, ott is egy óvoda bejáratát díszíti már. Ezen kívül természetesen kisebb dísztökök uralják a kert egy részét, amelynek most van itt a szezonja, lassan közeledik Halloween. Ekkor számolatlanul faragja vidáman, felnőtt és gyermek ezt a néha különleges formákat is produkáló termést – fejezi be a termelő, az őszi napsütésben.

Amerikából érkeztek az elképesztő méretű tökök magjai
Fotós: E. Várkonyi Péter

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában