Séta

2017.11.18. 08:20

Romokból született újjá a csókakői vár

A Csókakői Várbarátok Társasága 12 lovagból áll. Egyikükkel, Bokor Elemérrel beszélgettem, aki elmondta, hogy Csókakő vára Fejér megye egyetlen középkori eredetű és a török hódoltság idején is használatban maradt vára.

FMH

Lovag a csókakői várkápolna előtt

Fotó: a szerző

1996-tól indultak meg a régészeti kutatások és műemléki helyreállítások, mely munkákból nagy részt vállalt a várbarát társaság is (útépítés, kőhordás, bozótirtás, építési segédmunkák). Segítségüknek, valamint az önkormányzatnak, illetve a pályázati támogatásoknak köszönhetően ma már az omladozó várfalakból egy gyönyörű várat láthat az idelátogató.

Jelenleg is zajlanak a vár megmentését célzó rekonstrukciós, illetve feltáró munkálatok. Érdemes többször ellátogatni a várhoz, és látni, hogy épül újjá napról napra.

Lovag a csókakői várkápolna előtt
Fotós: a szerző

Napjainkban több rendezvényt tartanak a várban és környékén. A legközelebbi ilyen program a februári évadzáró gyűlés, majd azt követően márciusban tartanak nyílt napot, ahol ágyúlövést is hallhatnak a vendégek. Emellett szakrális eseményeknek is helyet ad a vár, mint például esküvők, keresztelők. Akit érdekel a múlt, szeret kirándulni, kíváncsi arra, hogy egy összetartó közösség összefogásával mit lehet elérni, az mindenképpen látogasson el Csókakőre! A várbarátok szeretettel várnak mindenkit!

Heim Gergő 12.E Széchenyi szakgimnázium, Székesfehérvár

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában