Helyi legenda

2017.11.01. 15:06

Piramis Fejér megyében? Tényleg létezik!

Nem kell Egyiptomba repülnünk, hogy piramisokat láthassunk, elég ellátogatnunk Iszkaszentgyörgyre, ahol Pappenheim Szigfrid eredeti piramisának mása található.

Horváth Csilla

A Piramita-hegy rengeteg érdekességet tartogat. Található itt kilátó, kastély és még egy kőpiramis is. Ez utóbbi az egyetlen ismert magyar piramis, mégis kevesen tudnak róla.

A piramita-hegy lenyűgöző látványt kínál a kastélyra és környékére. Nemhiába volt kedvelt kirándulóhelye a grófi családnak.
Fotós: Horváth Csilla

A település legidősebb lakosai, talán még emlékezhetnek, hogy egykor közel tízméteres piramis magasodott a hegyen, amelyet Pappenheim Szigfrid gróf építtetett egy családi tragédia emlékére.

A 2014-ben átadott piramis.
Fotós: Horváth Csilla

Kadlecsik Gabriella, helyi kulturális rendezvényszervező a piramis legendájáról mesélt:

-Pappenheim Szigfrid gróf az iszkaszentgyörgyi kastélyban élt, 1936-os haláláig. A legenda szerint Szigfrid egyik magas rangú rokona, beleszeretett egy szolgálólányba. A frigy nem teljesedhetett ki, hiszen a főúri család nem fogadta el a románcot, ezért a férfi önkezével véget vetett életének. Szigfrid később az ő emlékére építtette a piramist, pontosan arra a helyre, ahol a végzetes lövés eldördült.

Az arra járók a kihelyezett táblákról is informálódhatnak a Piramita erdei kirándulóhely látnivalóiról.

A Kastélybirtok tanösvény tábláján az eredeti piramis és története olvasható
Fotós: Horváth Csilla

Az építményt a 60-as években lerombolták, köveit pedig a faluban zajló építkezésekhez használták fel .

2014-ben újra felépítették az egykori piramis mását, ezzel is ápolva történelmünket.

Fotós: Horváth Csilla

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában