Nincsenek tisztában a veszéllyel

2017.12.02. 09:00

Üzleti titkokat veszélyeztet számos cégvezető az online társkeresés révén

Sokan – köztük maguk a cégvezetők is – a munkahelyi számítógépeiket, készülékeiket is használják az online társkeresés során.

B. Kiss László, FMH-információ

Nem csak a házasságszédelgők, de a kiberbűnözők számára is jó lehetőséget jelentenek az online társkeresők

Fotó: Shutterstock

Ez azonban cseppet se veszélytelen dolog – hívja fel a figyelmet lapunkhoz eljuttatott közleményében az egyik globális kiberbiztonsági cég, amelynek friss kutatása szerint az online társkeresők felhasználóinak 11 százaléka cégtulajdonos vagy felső vezető, 20 százaléka pedig középvezető a munkahelyén.

Meglepőnek tűnhet, de a kutatás kimutatta, hogy minél magasabb pozícióban van valaki, annál nagyobb kedvvel oszt meg munkahelyi információkat. A felhasználók 12 százaléka profilján is közzéteszi munkahelyi adatait, a vezetők között pedig ez az arány még magasabb: 22 százalékuk osztja meg ezeket az információkat.

A válaszadók 10 százaléka vallotta be, hogy kiadott már munkájáról vagy éppenséggel egy üzleti tranzakcióról érzékeny, fontos adatot. A vállalatvezetők ezen a téren is közlékenyebbek: 24 százalékuk ismerte el, hogy üzleti titkokat árult el ismeretlennek.

Összességében megállapítható, hogy a társkeresők 26 százaléka néhány nap után már szívesen kommunikál a munkahelyéről, míg a vezetőknél egyenesen 38 százaléka ez az arány! Ez azért veszélyes, mert az újdonsült ismerős profilja mögött akár ipari kémek, kiberbűnözők is rejtőzhetnek. A közlékenységnél is nagyobb veszélyt rejt, ha valaki a munkához használt gépéről keres párt. A válaszolók 51 százaléka ismerte el, hogy ugyanazt az okostelefont, illetve számítógépet használja a munkája során, amivel felkeresi az online társkereső honlapokat. Márpedig, így a vállalati dokumentumokat, a levelezést és akár még a céges jelszavakat is kockáztatja.

Az online társkeresőt használók nagy része ugyanakkor nem gondoskodik készülékeinek informatikai védelméről, mert nem is veszi figyelembe, hogy milyen értékes adatokat tesz elérhetővé a kiberbűnözők számára. A megkérdezettek mindössze 27 százaléka használ biztonsági megoldást. 33 százaléka fordít figyelmet arra, hogy kevés információt osszon meg, és 16 százalék azok aránya, akik semmilyen védelemre nem gondolnak.


Nem csak a házasságszédelgők, de a kiberbűnözők számára is jó lehetőséget jelentenek az online társkeresők
Fotós: Shutterstock

Más kárán tanul az okos. és saját kárán a szamár – tartja a mondás. Nos, mint a kutatásból kiderült, a vállalati vezetők mintegy 19 százalékának gépét fertőzték meg kártékony programmal, vagy zsarolóvírussal online társkereső felületen keresztül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában