Meglesz a csatorna is

2018.01.31. 19:40

Összkomfortos településsé válik Nagyveleg

Fontos mérföldkő a kistelepülés történetében: végre befejeződik Nagyvelegen  is a szennyvízcsatorna hálózat kiépítése, amely több lépcsőben valósult meg. 

B. Kiss László

Dimbes-dombos tájon, éles kanyarokkal vezet az út Nagyvelegre.

A kevesebb mint hétszáz lakosú, eldugott kis faluban az elmúlt évtizedekben bevezették az ivóvizet, a telefont, a földgázt, és kiépítették a kábeltévé-hálózatot is, a szennyvízcsatornáról azonban sokáig hiába álmodoztak, noha a környékbeli településeken már mindenhol lefektették a csatornát is. A régen dédelgetett álom valóra válását aztán egy nyertes uniós pályázat tette lehetővé, igaz csak részlegesen. A beruházás eredményeként ugyanis a falu 70 százalékán sikerült csak megoldani a szennyvízelvezetést, a maradék csatornázása már egy másik történet lett.

– A falu csatornázásának első ütemét 2011-ban valósítottuk meg jelentős, 276 milliós uniós támogatás felhasználásával. A tisztítómű is megépült. A szennyvízcsatorna második ütemét jelentő 90 lakóegység bekötését is elhatároztuk már akkor – elevenítette fel az előzményeket Szloboda Istvánné polgármester, akitől megtudtuk azt is, hogy az anyagi fedezet megteremtéséhez az érintett lakosok 2012-ben vízi közmű társulatot alakított,vállalva az ingatlanonkénti 216 ezer forint érdekeltségi hozzájárulás hat év alatti megfizetését.

Nagyveleg. A kicsi falu egyedül maradt a csatornázás gondjával, de megoldotta Fotó: önkormányzat

– 2013-ban önkormányzati önerőből, illetve társulati hozzájárulásból, 24 ingatlant csatlakoztattunk a rendszerre, majd 2016-ban – a befizetett érdekeltségi hozzájárulásokból, társberuházói szerződést kötve önkormányzatunkkal – további két kis utcácska, 14 ingatlan rákötését is megvalósítottuk – ismertette a csatornázás stációit a polgármester.

Most pedig sor kerülhet a maradék 52 ház bekötésére is, miután a csatornahálózat kiépítésének befejezéséhez 50 millió forint vissza nem térítendő támogatás kap Nagyveleg a központi költségvetésből – tudtuk meg az elöljárótól. A kivitelezőt – közbeszerzési eljárás keretében – a napokban választják ki és várhatóan tavasszal el is kezdődhet a beruházás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában