Időben észlelik a bajt

2018.02.28. 09:13

Fehérváron stagnál a veszélyeztetett gyermekek száma

Éves beszámolót tartottak, a tapasztalatokat értékelték a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat szakmai tanácskozásán.

Bokros Judit

Ladányi-Nagy Judit települési jelzőrendszeri felelős

Fotó: Fehér Gábor

A Hiemer-házban várták kedden a gyermekvédelmi rendszerben közreműködőket a találkozóra. Tisztl Henrik, a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője köszöntőjében megjegyezte: az, hogy ennyi résztvevő van, igen pozitív üzenet, jelzi az érdeklődést. Ezután pár gondolatban összegezte, mit jelentett a két évvel ezelőtti integráció, vagyis a felnőtt- és gyermekvédelmi feladatok egy szakmai egységhez, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálathoz kerülése.

Mint kiderült, az új struktúrával 2016-ban több szakember került a gyermekvédelembe, s ez azt eredményezte, hogy nagyobb összefogásra lett szükség. Az együttműködés sikeresnek tűnik, ezt már a 2017-es adatok igazolják. Látszik, hogy az észlelő- és jelzőrendszer jobban működik, mert a korábbinál több jelzés érkezett, viszont a veszélyeztetett gyermekek száma stagnált. Tehát jobban sikerül időben észlelni a problémát. Fontos lépés, hogy Fehérvárnak önálló jelzőrendszeri felelőse lett. Ő az, akihez kérdéssel, megkereséssel lehet fordulni.

Ladányi-Nagy Judit települési jelzőrendszeri felelős az új struktúra két évéről beszélt a hallgatóságnak
Fotós: Fehér Gábor

Brájer Éva alpolgármester operatív jellegű megnyitóval készült, mert egy éve az önkormányzattal szoros az együttműködés – vezette föl mondanivalóját. Majd beszélt arról, milyen fontos lenne átgondolni azt, mit jelent ma a szociális szó, mire használjuk azt. Hiszen a modern kor számos kihívás elé állít, így a gyermekvédelem területén is átrendeződik a problémák sorrendje. A rendszerben közreműködőknek fontos az őszinteség, az önismeret és az összefogás. Megköszönte továbbá mások mellett a védőnők, a pedagógusok munkáját is.

Ladányi-Nagy Judit települési jelzőrendszeri felelős az új struktúra két évéről beszélt. Elhangzott: több volt például a személyes megkeresés az általános iskolákban, s ezt 2018-ban a bölcsődékben és az óvodákban folytatják. Szakmaközi megbeszélésből a korábbi hat helyett kilencet tartottak, esetkonferenciából pedig tavaly 59 volt, és ez 198 veszélyeztetett gyermeket érintett. A szakember beszélt a jelzőrendszeri tagok által küldött észrevételek számának változásáról is. Látható volt, hogy az egészségügyi szolgáltatóknál emelkedett a nem védőnői jelzések száma, tehát több háziorvos vagy más szereplő tett észrevételt. S feltűnően pozitív adat, hogy a köznevelési intézmények részéről is jelentős emelkedést mutat a jelzések száma.

Ladányi-Nagy Judit települési jelzőrendszeri felelős
Fotós: Fehér Gábor

Megtudtuk: az, aki adományt (például ruhát, tartós élelmiszert) szeretne eljuttatni a rászorulóknak, felajánlását megteheti előzetes egyeztetés után a gyermekjóléti szolgálat Sütő utcai ügyfélfogadó helyiségében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában