Játszva ismerkednek

2018.02.08. 12:30

Segíti a választást, fejleszt, összehoz a nagyszülői klub

Már az első alkalom is nagy sikert aratott: több mint negyvenen vettek részt a nagyszülőknek szervezett, társasjátékokat bemutató foglalkozáson.

Bokros Judit

sakk

Forrás: shutterstock

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban már eddig is több korosztálynak szerveztek a közös játékra építő foglalkozást, a legújabbal pedig kifejezetten az időseket célozták meg. A csütörtökönként 10 órakor kezdődő nagyszülői klub egyik célja, hogy a szervezők megismertessék a résztvevőket azokkal a táblás játékokkal, amelyeket az unokák használhatnak. Így az idősek sem maradnak le, megtanulhatnak jól játszani a fiatalokkal, a gyerekekkel, ráadásul közben maguk is jól szórakozhatnak.

A foglalkozáson Kecskés Márti játékvezető, a ház igazgatója, Jakubek Tiborné és Molnár Viktória segített az ismerkedésben, a játékok felfedezésében. A Szent László teremben minden asztal foglalt volt, látszott, hogy igen nagy az érdeklődés. Márti elmondta: őket is meglepte a sok jelentkező. Máshogy kellett készülniük a foglalkozásra, tehát némileg változtattak az eredeti koncepción. Ez sokszor így működik: van ugyan tematika, de az igényekhez is igazodnak. Az idősek legutóbb megismerkedhettek azzal, mi várható a találkozókon, kipróbálhattak sokféle játékot, a következőkben pedig inkább kis csoportos foglalkozások lesznek.

Kecskés Márta Fotó: Fehér G.

Márti hozzátette:

- Az időseknek még egészen más játékaik voltak, mint a mai gyerekeknek. S ugyan próbálják a lépést tartani a változásokkal, ám ez elég nehéz, és mi éppen ebben próbálunk segíteni. A társasjáték az egész családot összehozhatja, kortól függetlenül, s az idősek is megtanulhatják, hogyan kell ezekkel játszani. A nyugdíjasoknak azonban jó közösségformáló is lehet ez a klub. Van sok jópofa, két személyre szóló játék, logikai játék, amelyek frissen tartják a memóriát, és még humorosak is.

A foglalkozás segítheti a jó választást.

- A szülők, nagyszülők nincsenek mindig tisztában azzal, milyen játékot vegyenek. Az a pár mondat, amit ráírnak a csomagolásra, kevéssé segíti a döntést a boltban. Ha pedig a gyermek olyat kap, amivel nem élvezettel játszik, az elveheti a kedvét. Itt, a klubban például arra is van lehetőség, hogy a résztvevők sokféle játékot próbáljanak ki, és akár kölcsönözhetnek is. Jelenleg körülbelül kétszáz táblás játékkal készültünk, s azt próbáltuk megmutatni, hogy szinte bármilyen korosztály bevonható. Vannak számítógépes változatok alapján készült játékok, ezekkel a gyerekek elcsalhatók a monitor elől – hangsúlyozta Márti.

Az egyik asztalnál Király Imréné és Győrfi Józsefné játszott, beszélgetett, ők aznap ismerték meg egymást. Elmondták: főleg a maguk kedvéért jöttek, hogy társaságban legyenek, kikapcsolódjanak. És bizony, agytornának is kiváló a foglalkozás. Király Imréné hozzátette: az ő unokái ugyan már felnőttek, de imádnak társasozni, s a mamát is próbálják bevonni. Ezért örül neki, ha jobban megismerheti ezeket a játékokat. Győrfi Józsefné pedig elmondta: régen inkább szabadidős programokat szervezett

a gyerekeknek, unokáknak, így most jött el az idő a társasjátékok kipróbálására.

A foglalkozás ingyenes, de előzetesen be kell jelentkezni.

Borítóképfotó: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában