Utat mutatni a függőségből

2018.03.20. 16:00

Gönczi Gábor az EgészségDokknál tesz az emberekért

Gönczi Gábor is a mindennapok hőse, legalábbis egy szavazás eredménye ezt mutatja.

Bokros Judit

Gönczi Gábor családterápiával is szívesen foglalkozik

Fotó: FMH

Gönczi Gábor szociális munkásként, családterapeuta-jelöltként szenvedélybetegek rehabilitációjában működik közre. A fehérvári EgészségDokk Alapítványnál dolgozik, annak szakmai vezetője. Munkájáért talán az a legnagyobb elismerés, ha minél több függőn tud segíteni. Ám a Mindennapok hősei szavazás szociális munkás kategóriájában megszerzett díj is nagy öröm számára. Teljesen meglepetésként érte, semmit nem tudott a jelölésről – mesélte.

Az EgészségDokk elődje Gárdonyban működött, ott egy ifjúsági csoporthoz csatlakozhattak azok, akiknek helyes életvezetési tanácsokra volt szükségük. A fehérvári alapítványt Balcsik-Tamás Zsolt hozta létre, Gönczi Gábor pedig 2013 óta van a központnál. Több ellátási és finanszírozási formában foglalkoznak szenvedélybetegekkel, s büszkék rá, hogy körülbelül másfél éve az országban elsőként hoztak létre gyermekaddiktológiát. A Dokknál integráltan érhető el számos szolgáltatás, orvosok és szociális munkások, egyéb segítők munkájának köszönhetően.

Gönczi Gábor családterápiával is szívesen foglalkozik
Fotós: FMH

Gábor nagyon is jól tudja, milyen függőséggel élni. Neki is sikerült azonban a rehabilitáció, amely után iskolákat végzett, szociális munkás lett mesterképzésben, s családterápiát is tanult (utóbbinál még nem szerezte meg a hivatalos végzettséget). Ez utóbbival nagyon szívesen foglalkozik, és úgy gondolja: a terápia akkor lehet igazán sikeres, ha az érintett családtagjai is bevonhatók. Igaz ez a felnőttekre és a gyerekekre is, ám utóbbiaknál szinte csak így lehet dolgozni. Hiszen a függőségek kialakulásában nagy szerepe van a családi háttérnek, tehát a megoldást is ott kell keresni. Gábor munkájának fontos része a szakemberek, segítők munkájának összehangolása, a megfelelő betegút kialakítása. Ezért tesz nap mint nap, sokaknak mutatva utat egy jobb, teljesebb élet felé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában