Fejérben nyolc századot terveznek

2018.03.08. 18:00

Önként vállalt kötelességek – Szükség van tartalékos katonákra

A rendszerváltás óta több lépcsőben fogtak hozzá a haderő átalakításához, s bár ez sokáig egyszerű létszám- és fegyverzetcsökkentésben merült ki, egy ideje bizonyossá vált: biztonságunkhoz nélkülözhetetlen az ország fegyveres védelme.

Tihanyi Tamás

A lövészet mellett a katonai joggal is meg kell ismerkedni Fotó: MH

Az ütőképes haderő számára pedig nélkülözhetetlen a tartalékos rendszer felépítése, amely akár vonzó is lehet a fiatalok számára. A tartalékos rendszer felépítéséről és lehetőségeiről a 3. Katonai Igazgatási Központ és a 6. régió területvédelmi parancsnoka beszélt lapunknak, ők látják el Fejérben is az ezzel kapcsolatos feladatokat.

Röviden és kissé patetikusan fogalmazva, mindenkit várnak, aki elkötelezett a hazája iránt. Fontos, hogy a jelentkezők 18 évesnél idősebbek, 65 évesnél fiatalabbak legyenek: persze elsősorban az a lehetőség, amit az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer jelent, elsősorban az ifjabbak számára jelent kihívást.

Az alapkiképzés során szigorú elméleti és gyakorlati követelményeknek kell megfelelni Fotó: MH

A járási századokban nincs nemek között megkülönböztetés, akár lövész is lehet a jelentkező hölgy – mondja Tóth Csaba alezredes. – A legalacsonyabb rendfokozattól akár szakaszparancsnok, vagy a századparancsnok helyettese is lehet az, aki ilyen feladatra vállalkozik, és alkalmasnak találja a honvédség. A feltételek természetesen jóval könnyebbek, mint a hivatásos, vagy a szerződéses állomány esetében. Szükség van arra, hogy a háziorvos elvégezze a kettes típusú üzemorvosi vizsgálatot, sor kerül ugyancsak kettes típusú pszichológiai szűrésre. És persze mindenképpen be kell szerezni egy erkölcsi bizonyítványt is.

Kettőtől öt évig terjedő időszakra lehet szerződni – teszi hozzá Páli Zoltán alezredes. A jelentkező a szerződés megkötése után jogosult egy egyszeri szerződéskötési díjra, ami 32 ezer forint, a mindenkori honvédelmi illetményalap 75 százaléka. Egy év után jár a rendelkezésre állási díj, ami egyenlő a minimálbérrel, ez jelenleg bruttó 138 ezer forint. Ezenkívül folyósítható a mindenkori beosztásnak megfelelően egy időarányos illetmény, ami a legalacsonyabb beosztás esetében 135 ezer forint, de egy hadnagy már 260 ezer forintot kap: ennyit egy hónapra, de ezt az összeget vissza kell osztani évente maximum 20 napra, ez a leghosszabb igénybevételi idő. Tanulmányi ösztöndíjat is adhat a honvédség.

A lövészet mellett a katonai joggal is meg kell ismerkedni Fotó: MH

– És ha valaki ennél komolyabban venné a honvédséget, annak a műveleti tartalékos beosztásokat javasoljuk. Az alapvető különbségről most legyen elég annyi, hogy az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer esetében minden járásban egy századot szervezünk, Fejérben nyolcat. A műveleti tartalékos azonban az ország bármely pontján szolgálhat, legfeljebb 60 napot.

A tisztek beszámoltak róla, szervezés tekintetében egyik legjobbak vagyunk az országban, a fehérvári járási század feltöltöttsége lassan eléri a száz százalékot, a 6. területvédelmi körzet (Fejér, Komárom-Esztergom, Tolna megye) ugyancsak jól szerepel a képzeletbeli versenyben. A tartalékos szolgálat azért is népszerű, mert jól összeegyeztethető a családi élettel, a munkával, a tanulással. Összességében a tartalékosok egyfajta hidat képeznek a civil társadalom és a professzionális haderő között – összegzett Tóth Csaba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában