Fejlesztések

2018.04.11. 17:30

Még idén felújítják a mezőkomáromi Sió-hidat

Hamarosan egy időben két híd is állni fog a Sió felett, Mezőkomáromot és Szabadhídvéget összekötve.

Szanyi-Nagy Judit

Köő Péter mezőkomáromi polgármester a Sió-hídon

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Várhatóan még idén megújul a megye egyik legrégibb átkelője, az 1930-ban épített mezőkomáromi Sió-híd. A hidat a második világháborúban felrobbantották, 1947-ben ideiglenesen, majd 1962 környékén véglegesen helyreállították. De nem csak kora és története miatt különleges a megyében: lényegében Fejér egyedüli egyforgalmi sávú átjárójáról van szó.

– A híd nem felel meg a mai kor követelményeinek. Az pedig súlyosbítja a helyzetet, hogy ezen a szakaszon jelentős mezőgazdasági forgalom is áthalad – indokolja a felújítás szükségességét Molnár István, a közútkezelő megyei igazgatója.

Köő Péter mezőkomáromi polgármester a Sió-hídon
Fotós: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– A munkaterület-átadás megtörtént, a településen a kormányhivatal és az összes szakhatóság képviselője megjelent, hogy egyeztessünk a munkálatok megindításáról és ütemtervéről – tudtuk meg Köő Péter polgármestertől. Az elöljáró elmondásából az is kiderült: szükséges volt az egyeztetés, mert a munkaterület egy magánterületet is érint; a tulajdonos földjén álló egyik épületet el kell bontani, azt később rehabilitálják a szakemberek.

A napokban megindulnak Sió-híd felújítási munkálatai

– A gázvezeték-kiváltással lényegében a napokban elkezdődnek a munkálatok. A projekt befejezésére nyolc hónap áll rendelkezésre, tehát egészen decemberig munkásokkal találkoznak majd az erre járók. A hídfelújítás – kuriózumként – teljes útzár mellett valósul meg. A Sió fölé, 26 méterre a mostani hídtól egy ideiglenes, acélszerkezetű hidat építünk, biztosítva az átmenő forgalmat. Ez a provizórikus átjáró várhatóan május-júniusra készül el, akkortól lesz a felújítandó Sió-híd lezárva – részletezte Molnár István.

A forgalom folyamatos, a hídon sokszor mezőgazdasági gépek, kamionok haladnak át. Jelenlegi teherbírása 40 tonna, ez a kiszélesítést követően is megmarad
Fotós: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Bár a Sió jelenlegi magas vízállása nehezíti a munkát, a híd – a szakhatósággal való folyamatos egyeztetés mellett – biztosan megújul. A Tolna megyében található, Sió feletti átjárók ugyanis már új formájukban láthatók: mint a közútkezelő megyei igazgatója fogalmazott, most jött el a Fejér megyeiek ideje.

A Kormány a beruházásra – az országos közúthálózatra fordított forrásokból – bruttó 1 milliárd forintot (nettó 810 millió forint) különített el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában