Sok fiatal látogatott el a katonai toborzó napra

2018.04.28. 11:30

A székesfehérvári vegyivédelmi zászlóalj a többi katona biztonságát szolgálja

Szerdán, a IV. Székesfehérvári Katonai Toborzó Napon Csaba Tibor alezredessel beszélgettünk az egyik különösen érdekes katonai alakulatról, a vegyivédelmi zászlóaljról. A többiek biztonságát szolgálják.

Majer Tamás

A Székesfehérvári Németh László Általános Iskola diákjai jókedvvel vettek részt a katonai toborzó napon. Játszva tanulhattak a magyar honvédség feladatairól

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– Az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj fő feladata a magyar honvédség katasztrófaelhárítási rendszerében történő részvétel – mondta az alezredes.

Kiemelten a nukleáris balesetek elhárításban való feladatok végrehajtása a dolguk, de a katasztrófavédelemmel együttműködésben az ipari és más katasztrófák elhárításában is segítenek. Egyaránt kiveszik a részüket a mentésben és az azt követő helyreállításban. Ők végzik a vegyivédelmi katonák képzését nemcsak a saját, de a honvédség összes alakulata számára.

Irány föl a vegyivédelmi zászlóalj mentesítő alegységére, a konténeres mentesítő berendezésre!
Fotós: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A zászlóalj a fehérvári toborzón bemutatta azokat a műszereket, technikai eszközparkjuk egy részét, amelyekkel a katonáik dolgoznak. Ezek között vannak vegyi- és sugárfelderítéshez, mentesítéshez és mintavételhez használt műszerek, eszközök, illetve védőkészlet is.

Magyarországon nincsen olyan gyakorlótér, ahol mérgező harcanyagokkal lehetne gyakorlatozni, ezért a vegyivédelmi zászlóalj a szlovákiai Nemeskosztolány és a szerbiai Kruševac gyakorlótereit használja.

A Székesfehérvári Németh László Általános Iskola diákjai jókedvvel vettek részt a katonai toborzó napon. Játszva tanulhattak a magyar honvédség feladatairól
Fotós: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– A katonáink a gyakorlótereken mérgező harcanyagokkal találkoznak. Megbizonyosodhatnak arról, hogy a védőruha, a gázálarc, a műszerek, a kiképzésük, a pszichés színvonaluk alkalmassá teszi őket arra, hogy ha éles helyzetbe kerülnek, akkor helyt tudnak állni, végre tudják hajtani a feladataikat – emelte ki az alezredes.

Szirmai Balázs (b) főtörzsőrmester, Csaba Tibor alezredes, parancsnokhelyettes, Kocsis Balázs százados
Fotós: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A vegyivédelmi katonának az éles, mérgező harcanyaggal történő kiképzés olyan, mint a lövésznek a lövészet.

– Mi nem harcolunk, hanem harcot támogatunk és biztosítjuk a szárazföldi erők tevékenységét, megvédve őket a sugár, illetve a mérgező harcanyagok káros hatásaitól – folytatta. – El szeretném oszlatni azt a feltételezést, hogy hozzánk csak olyan fiatalok jelentkeznek, akik imádják a kémiát. Ez csak az altisztekre, tisztekre érvényes. Azokat az ismereteket, amiket a katonáinknak tudni kell, bárki elsajátíthatja. Várunk minden kíváncsi fiatalt, akit érdekel a gázálarc, a védőruha, a mérgező harcanyagok, az atom-, biológiai, vegyi felderítés és -mentesítés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában