Törekszik a megújulásra

2018.04.09. 11:30

Tánczos Krisztina a diákjaiért tesz, nap mint nap

A pusztaszabolcsi középiskola egyik pedagógusa, Tánczos Krisztina újabb elismerést kapott, színjátszói pedig a Toldi egy jelenetével értek el sikert.

Bokros Judit

Tánczos Krisztina nagy szeretettel és lelkesedéssel tanít, vezet drámacsoportot

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Szabolcs Vezér Gimnázium és Szakgimnáziumának magyartanára, Tánczos Krisztina már számos alkalommal szerepelt lapunkban, hiszen diákjainak, drámacsoportjának köszönhetően sok szép eredményt értek el. Az ő pedagógiai munkáját is többször elismerték. Megkapta például a Takács Etel-díjat, a DUE Sajtófesztiválon Az év mentora díjban részesült, nemrég pedig ÉRTE-m TEtted díjat vehetett át. Utóbbit a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány írja ki évről évre, hogy visszajelzési lehetőséget biztosítson a tanítványoknak mentoraik, tanáraik felé.

Olyan megoldásokat keres, ami elérheti a fiatalok ingerküszöbét

A tanárnő pedagógusi munkája mellett évek óta vezet drámacsoportot az iskolában, amely a Violin Művészeti Iskola keretében működik. Ehhez bármelyik évfolyamról csatlakozhatnak a diákok; jelenleg húsz stabil tag van. Rendszeresen részt vesznek az Ádámok és Évák ünnepén, amely egy színházi vetélkedő- és előadássorozat iskolásoknak. A fehérvári Vörösmarty Színházban eddig négyszer, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban hatszor szerepeltek, klasszikus irodalmi művek egy-egy jelenetének feldolgozásával. Fehérváron idén Arany János Toldijából kellett előadni, s a gimnázium csoportja elhozta a legeredetibb ötletért járó díjat. Ezzel is gyarapodott oklevélgyűjteményük, amely egy iskolai faliújságon kapott helyet.

Tánczos Krisztina elmondta: iskolájuk színjátszói az elbeszélő költemény első jelenetét kapták, amelyben Toldi szeretne Laczfi seregéhez csatlakozni. A koncepció szerint a hagyományos Arany János-i szöveggel kezdenek, némi csavarral, majd a helyszín a Sziget Fesztivál lesz, ahol Toldi szeretne bekerülni a Laczfi Bandbe. Így vált egyszerre kortárssá és értékőrzővé az előadás, amely nagy sikert aratott a nézőknél és a zsűrinél egyaránt. Utóbbi merésznek és ötletesnek tartotta a megoldást. Olyannak, ami elérheti a fiatalok ingerküszöbét. A tanárnő egyébként úgy véli: korunk gyermekeivel már nem szerettethető meg a kötelező irodalom a hagyományos, klasszikus módokon. Nem lehet úgy tanítani, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt. Ezért amit lehet, azt igyekszik modernizálni, vagyis az adott művet mai slágerekhez, problémákhoz kapcsolni. Ebben pedig a középiskolások is partnerek.

Tánczos Krisztina nagy szeretettel és lelkesedéssel tanít, vezet drámacsoportot
Fotós: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

„Ha valaki szereti a hivatását, az így gondolkodik”

Mindehhez pedagógusként folyamatos megújulásra van szükség. Krisztina éppen ezért azt gondolja: egy tanár sosem öregszik meg, hiszen muszáj lépést tartania a tanulókkal. Ez nem könnyű, mert a világ nagyon felgyorsult, a gyerekek pedig Facebook- és internetrajongókká váltak. Mégis, aki egy kicsit is fogékony, azt érdekeltté lehet tenni az olvasásban, a színjátszásban. A tanárnőnek még szabad idejében is szinte állandóan azon jár az esze, mit hogyan lehetne újítani, mivel tudná jobbá, érdekesebbé tenni a tananyagot, az adott művet. „Ha valaki szereti a hivatását, az így gondolkodik” – véli. Ő is ezt látta egyébként annak idején, amikor még maga is tanult a helyi középiskolában. Iskolái elvégzése után ezért is tért vissza Pusztaszabolcsra, ahol együtt kezdett oktatni egykori tanáraival. Közülük ketten már sajnos elhunytak, ketten pedig nyugdíjasok. Velük tartja a kapcsolatot, s az idős pedagógusok figyelik munkáját, mindig biztatják, szeretettel emlékeznek rá.

A drámacsoport következő nagy kihívása a dunaújvárosi fellépés lesz az Ádámok és Évák ünnepén, júniusban. Ott Petőfi Sándor János vitézéből adnak elő tizenhárom másik iskola mellett. Az a jelenet az övék, amelyben az óriás elindul Jancsival az Óperenciás-tengeren. Ebben is számítani kell meghökkentő megoldásokra, például metróra, kerékpárra, amelyekről az eredeti műben szó sincs. A Tánczos Krisztina-féle változatban azonban bármi megtörténhet, például a fizikai színház eszköztárának köszönhetően. A tanárnő munkáját érzékelhetően nagyra értékelik jelenlegi és volt tanítványai. Erre a legújabb bizonyíték az ÉRTE-m TEtted díj, amelyet már végzett diákok ajánlásai alapján ítél oda az említett Messzehangzó alapítvány. Krisztina számára nagy öröm és megtiszteltetés az elismerés, hiszen ez is megerősíti abban, hogy jó munkát végez, sokakban maradandó nyomot hagy. Így hű követője az ő régi tanárainak, akik példát adtak számára a pusztaszabolcsi alma materben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában