Árpád-kori lakóház maradványaira bukkantak

2018.05.10. 17:30

Most végre elvégzik a munkát a bazilika környékén

Egyszer és mindenkorra feltárják a bazilika környékét, a régészek csapatát Reich Szabina irányítja. Júliusban végeznek. A közeli Lépcső utca augusztusban lesz ismét átjárható.

Majer Tamás, Sági Zoltán

Május 25-én, a régészek napján a nagyközönség is beleshet a kutatószelvényekbe a bazilikánál

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A bazilika és a II. János Pál tér körüli régészeti feltárásokra az Arany János utca felújítása teremtett alkalmat, egyszersmind hálás kötelezettséget. A munkát április 5-én, a Szent Anna-kápolna előtti téren kezdték meg a szakemberek, majd a Hősök terén, a bazilika oldalában folytatták. Reich Szabina régész lapunknak elmondta, szakmabeli elődeik a huszadik század során háromszor is nyitottak kutatószelvényeket e területen: a harmincas, a hetvenes, majd a nyolcvanas években, de egyik alkalommal sem végeztek teljes munkát.

A városháza és a bazilika centruma között középkori falszakaszokat és a gótika időszakára jellemző pillértalapzatokat találtak. Pontosabb időmegjelöléshez további kutatások kellenek.

Nagyon sok török kori emésztő-, illetve szemétgödröt is találtak, az egyikből több gótikus kőfaragvány töredéke is előkerült.

Május 25-én, a régészek napján a nagyközönség is beleshet a kutatószelvényekbe a bazilikánál
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Emberi csontokon sétáltunk!

A Szent Anna-kápolna és a bazilika között, a tér nyugati oldalán nagyon sok sírt tártak föl. Emberi csontok néhány tíz centiméterre a talaj alatt, amelyen nap mint nap jártunk! Tudni kell, mutatott rá a régész, hogy a középkor óta változott a terep járószintje, akkoriban körülbelül egy méterrel feljebb sétáltak a városlakók. A kiásott sírok középkoriak: viseleti elemekből, vas övcsatokból és ruhakapcsokból vonható le e következtetés.

A Szent Anna-kápolna előtt éppen zajlik egy Árpád-kori ház bontása!

– Ez a ház leégett, s így megmaradtak az elszenesedett fagerendái – mesélte a régész.

A házból Árpád-kori kerámialeletek kerültek elő, ezek alapján történt a korbeazonosítás. A kápolna előtt nemcsak késő középkori, de barokk-kori sírokat is találtak – rózsafüzérrel, zarándokjelvényekkel, sőt sok helyen a koporsók díszszegekkel ellátott famaradványai is megmaradtak. A leletek a Szent István Király Múzeumba kerülnek. A régészek mindent dokumentálnak, fotóznak. A sírokban talált csontmaradványok tisztítás után az antropológus „asztalára” kerülnek, aki megállapítja a nemüket, életkorukat, esetleg a halálukat okozó betegséget. A bazilika környékén zajló ásatások előreláthatólag júliusban fejeződnek be. Utána az utcafelújítóké a terep.

Mi történik a Lépcső utcában?

A Lépcső utcai felújítási munkálatok, a Székesfehérvár Városgondnoksága által kiadott információk alapján augusztusra, legkésőbb a Királyi Napok rendezvénysorozatának kezdetére befejeződnek.

A 2017. június 12-én indult rekonstrukciós munkálatokat eredetileg három hónaposra tervezték, bár azt már a lépcső és a burkolat eltávolításakor is tudni lehetett, hogy a továbbiakat nagyban meghatározza majd, mi kerül elő a takarásból. Ezzel együtt a régészeti feltárások tavaly nyáron terv szerint véget értek, ellenben a folyamatokba bekapcsolódott a műemlékvédelem, a Lépcső utcát szegélyező épületek, illetve az elmúlt 15 évben jelentősen megszigorodott műemlékvédelmi szabályozás újabb követelményei miatt. A feltárás helyszínén komoly elemző és leíró dokumentációs munka hárult a szakhatóságra, amely mostanára készült el. Itt fontos megemlíteni, hogy a műemlékvédelmi szempontból fokozottan kiemelt belvárosi területeken folyó felújítások utolsója volt a Lépcső utca, ahol korábban ezt a – sajnálatosan egyéves csúszást előidéző – dokumentációs munkát még nem végezték el.

A Királyi Napokra járható lesz a Lépcső utca
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Jövő héten kezdik tölteni

Mint ismeretes, a Lépcső utcát az elmúlt száz évben több alkalommal is felújították, de még legutóbb, 2007-ben is anélkül, hogy az alapozás szerkezeti rendszerét megváltoztatták volna. Ezúttal ez is megtörtént. A jövő héten megkezdődik a visszatöltés és tömörítés. Az Orinoco 2002 Kft. készíti a lépcső alatti ágyazatot, a lépcső vasbeton lemezét és a csapadékvíz-bekötést. Az ágyazatból is lesz egy dréncsőkivezetés, hogy a korábbi felfagyások ne ismétlődhessenek meg. A műemlékvédelem észrevételei nyomán, a tömörített visszatöltés fölé kerülő, és a burkolat alapzatát képező vasbeton lépcsőlemez nem támaszkodik majd a szegélyező műemléki épületek alapjaira, hanem önálló támasztékot kap.

A végső burkolatot Nyakas Pál kőfaragó készíti el Kocsis Balázs szakmai irányítása mellett. Kocsis Balázstól megtudtuk, a Lépcső utca új burkolata is az elbontottal megegyező anyagból, süttői mészkőből készül, de ezúttal a megfelelő vízelvezetés az alapot szárazon tartja majd, így a korábbiakhoz hasonló felfagyásokkal nem kell számolni. A szobrászmester hozzátette, a Liszt Ferenc utcában a Lépcső utcával szemben álló Koronás kút problémája is a felfagyás volt, de amióta az alapozását megfelelően, újra elvégezték, a kő immár tartja magát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában