2018.05.09. 10:30
Borangoló Etyeken – Pincéről pincére Budapest szőlőskertjében
A teljes településre invitálnak a hétvégén – falubeli sétára, szőlőhegyi barangolásra, kézműveskedésre, pezsgőkóstolásra, s a kihagyhatatlan borozásra, falatozásra az Etyeki Borút Egyesület szervezésében.
A Körpincék, Etyek egyik szimbolikus helye
Fotó: FMH-archív
Helyiek alapították az Etyeki Borút Egyesületet, nemcsak bortermelők részvételével, az Etyek-Budai borvidék kulturális örökségének és a történelmi borvidék kultúrájának megóvására. Hagyományosan ők szervezik – a beszédes hangulatú kifejezést megalkotva – a Borangolót, ami pontosan azt takarja, amit érzünk és értünk ezzel a nemlétező kedves szóval. Sétára, nézelődésre hívják az etyekiek az érdeklődőket, s nemcsak a Gasztrosétányra, s az újabban igen népszerűvé vált helyekre, hanem az eldugottabb szögletekbe is.
Természetesen a Borangolón is kinyitnak körbe-végbe a pincék és a finom falatokat, sajtot, sonkát, készételeket kínáló „présházak”. Nyitva áll az Öreghegy, a Körpincék, a Kecskegödör és a vendéglátásra felkészült porták, mind-mind más jellegzetességgel. A Borangoló egyik főszereplője a pezsgő: valamennyi etyeki kézműves pezsgőt bemutatják és kínálják, csakúgy mint helyi kézműves söröket. A bor rangját nem csorbítják, hanem kiegészítik a választékot.
Szokás szerint helyet adnak a művészeteknek – Kővári Attila festőművész emlékkiállítása, az Etyeki Kézműves Kör kiállítása lesz látható, fellép Rutkai Bori Bandája és a Kincső zenekar, valamint Kézdy Luca és Tóth Evelin „HegedűÉnek” produkciója. Vizuális ízelítőt nyújtanak Nagy Gábor Munkácsy-díjas képzőművész és Nádas Alexandra Barcsay-díjas grafikusművészek munkáiból.
Különleges kézműves ételek sülnek-főnek, a sajt- és csokoládéműhely ínyencségeket kínál, sör és pálinka, kézműves szörpök – a gasztronómia és a kultúra széles palettájáról válogathatnak május 12-én a Kálvária tértől a Korda Filmparkig bezárólag.