A természet részei maradtunk a civilizáltság ellenére is

2018.05.06. 13:00

Időjárás, szívdobogás, eső előttünk és a hátunk mögött

A klímaváltozás, a szeszélyesedő időjárás okán ismét az érdeklődés homlokterébe került a meteorológia. Az Éppen péntek! klubban Molnár László meteorológus és felesége, Fülöp Andrea humán-biometeorológus izgalmas előadást tartott a témában.

Zsohár Melinda

Molnár László meteorológus és felesége, Fülöp Andrea szintén e szakterületről indult el

Fotó: Zsohár Melinda/ Fejér Megyei Hírlap

A baracskai Éppen péntek! klubban olyan előadásokat szervez Kolumbán Ottília háziorvos, ami leginkább foglalkoztat mindannyiunkat hétköznapi szinten is. Az időjárás mint téma a viselkedéskultúra részeként a társalgás „semlegesítésére” szolgált az utóbbi egy-kétszáz évben. Legendás az angol polgári semmitmondás ilyen irányú hagyománya. Nem úgy a paraszti kultúrákban, ahol létkérdés volt az időjárás legaprólékosabb jegyeiből olvasni! Manapság ismét az érdeklődés középpontjában az időjárás, a meteorológia, tudományosabb megközelítésben, s konkrétan az emberi szervezetre gyakorolt hatásai foglalkoztatják a többséget.

Molnár László meteorológus baracskai születésű, gyakran hazajár a fővárosból, felesége, Fülöp Andrea szintén e szakterületről indult el a humán-biometeorológia irányába. Az Éppen péntek! klubosoknak ajándékképpen nyújtottak betekintést e két érdekes és számos új felfedezéssel gazdagított tudományterületbe. Térképek, vetített képek támasztották alá mondandójukat, összegezték azon információkat, amelyek egyébként sokunk fejében jelen vannak, csak éppen kavarognak, mint a ciklonok.

Molnár László meteorológus és felesége, Fülöp Andrea szintén e szakterületről indult el
Fotós: Zsohár Melinda/ Fejér Megyei Hírlap

Többek között a hideg- és melegfrontok kialakulásáról, vonulásáról, a felmelegedésről és a délnyugati áramlásról beszélt Molnár László, s vélhetően új információval szolgált a helyieknek. Az időjárási statisztikák szerint Baracska hazánk egyik legszárazabb vidéke! A Balaton hűtő hatása következtében, mint egy éles penge, éppen Baracska felett vágja szét a felhőket az áramlat. Esik az eső előttünk is és mögöttünk is, látjuk a sötét felhőket, csak éppen felettünk tiszta az ég. A meteorológus tornádót is fényképezett Baracskán, nem utazott messzire érte. A klubtag Varga Dénes is meglepetésére a saját szemével látott tornádót tavaly, alig hitte el, hogy ez valóság. A klímaváltozás maga után vonja a növény- és állatvilág megváltozását a településen is, megszaporodtak a gólyák és megjelentek a fekete gólyák is – ez örvendetes hír.

Fülöp Andrea humán-bio­meteorológus a frontok egészségre kifejtett hatásainak ismertetésével nyűgözte le a hallgatóságot. A hidegfront hatására csökken a kálciumszint a vérben és a vizeletben, ezáltal nő a görcshajlam – csökken a pulzus és nő a vérnyomás. Gyakoribb a koraszülés és mindenféle görcsös megbetegedés (epegörcs, vesegörcs, szívizomgörcs, gyomorgörcs). Ilyenkor az energiatározó folyamatok indulnak be, az emésztés aktívabb. A hidegfrontra érzékenyeknek ajánlatos a fehérjékben gazdag (hús, tej, tojás) ételek, valamint magas fehérjetartalmú zöldségek, főzelékek (bab, lencse) fogyasztása. A hidegfront tompítja az idegrendszert, ezért ilyenkor élénkítő folyadékok bevitele javasolt, mint a zöld tea. Melegfront idején megnő az energiafelhasználás, emelkedik a pulzusszám, csökken a vérnyomás. Műtétek esetén sűrűbbek a vérzéses szövődmények, elhúzódóbb a sebgyógyulás. Felfokozott az idegrendszer állapota melegfront idején, éppen ezért nyugtató hatású gyógyteák fogyasztása ajánlott (orbáncfű, citromfű, galagonya), valamint zöldségekben-gyümölcsökben gazdag étrend. Mindkét fronthatásnál jótékony az élesztő tejben vagy vízben feloldva fogyasztva, de vehetünk magunkhoz B-vitamin-tartalmú készítményeket is, hangzott a jótanács.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában