rendhagyó oktatás

2018.05.17. 08:00

Jocó bácsi pedagógiája – A történelemtanár könyvével ismerkedhettünk

Balatoni József, alias Jocó bácsi rendhagyó oktatási módszere, könyvei többeknél sikert arattak. A történelemtanár a kortárs fesztivál vendége volt.

Bokros Judit

Balatoni József dedikált is a Zichy ligetben

Fotó: Bokros Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Jocó bácsi pár év alatt lett népszerű pedagógus az országban. Budapesten tanít, nem a hagyományos módon, de számos helyszínen tart előadásokat. A közösségi portálon létrehozta a Jocó bácsi világa című oldalt, amelynek több ezer követője van. Könyveket is írt, az egyik Tanulj szabadon, taníts szabadon! címmel jelent meg. E kötet kapcsán beszélgettek Balatoni Józseffel a 19. Kortárs Művészeti Fesztiválon.

A dedikálások után megtudtuk, hogy a Tanulj szabadon, taníts szabadon! pedagógiai véleményeket tartalmaz vicces, megható történetekkel fűszerezve. A szerző mindent leírt, amit a tanulási, tanítási folyamatról gondol. A könyvben találhatók órai gyakorlatok leírásai, tapasztalatokkal, érzésekkel. Mellette pedig szülőknek és diákoknak is ad tippeket otthoni tanuláshoz, érettségi felkészüléshez vagy egy tábor kiválasztásához. Jocó bácsi történelemtanárként saját módszert dolgozott ki. Ebben ötvözi a kooperatív pedagógiát, a drámapedagógiát, az élménypedagógiát, hogy még izgalmasabbak, érdekesebbek legyenek a tanórák a diákok számára. Igyekszik sokat játszani az óráin, de természetesen dolgoznak is.

Balatoni József dedikált is a Zichy ligetben
Fotós: Bokros Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A téma kapcsán beszélgetnek, filmet forgatnak, IKT eszközöket használnak, és ami a legfontosabb: élvezik az órát – fogalmazott Balatoni József. A kötet eddigi fogadtatásáról elmondta: azt tapasztalja az előadásai során, a pedagógusok nyitottak, hajlandóak elgondolkodni a hallottakon, és próbálnak kicsit változtatni. Elég sok közöttük az innovatív szemlélettel rendelkező tanár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában