A matek is pite volt

2018.05.08. 11:57

Lefedte a négy év tananyagát – matekérettségiről mesélnek a fehérvári diákok

A hétfői magyarérettségi után a matek feladatsorral kellett megküzdeniük a diákoknak. A szövegértés és szövegalkotási feladatokat nem tartották nehéznek a fehérvári végzősök. Lássuk, mit gondolnak a matekról!

Nagy Annabella

Gróf Beatrix, a Székesfehérvári SZC I. István Szakgimnáziumának végzős diákja

A többséget érintő középszintű matekérettségi a magyarral ellentétben 3 órás, így előbb kiszabadulhattak a tanulók az iskolapadból. További könnyebbség, hogy a feladatok megoldásához több segédeszköz is rendelkezésre áll, mint a jó öreg függvénytábla, amit ha elég sokszor lapozgattunk középiskolás éveink alatt, nagyon nagy segítségünkre lehetett. Hátrány viszont, hogy a feladatoknál nincs rizsázás, vagy mellébeszélés. Egy feladatnak egy megoldása van, ami ha nincs ott, bizony máris pontot vesztettünk.

A matekérettségire voltak, akik még hétfőn a magyar után is tanultak, de akadtak, akik úgy gondolták, amit eddig nem tudtak, nem fogják egy délután alatt megtanulni.

Fajkusz András, a Teleki Blanka Gimnázium végzős tanulója

Fajkusz András, a Teleki Blanka Gimnázium végzős tanulója

Közel ugyanolyan nehézségű volt, mint a tavalyi. Alapvetően olyan feladatok voltak benne, amit két évvel ezelőtt is megoldottunk volna. Egyszerű volt, nem kellett sokat használnom a függvénytáblát. Gazdasági informatikusnak készülök, így fontos a jó matek érettségi eredmény.

Zalán Dorina, a Székesfehérvári SZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziumának tanulója

Az első része könnyű volt, igazából alapfeladatok voltak benne. Szerintem, aki picit is foglalkozott az évek során a matekkal, annak a kettes simán meglesz. A második részben voltak bonyolultabb feladatok, de ott is össze lehetett elég sok pontot gyűjteni. Nagyon sokat segített a függvénytábla. Volt, amiben nem voltam biztos, de kinyitottam, rápillantottam és rájöttem: Igen, így megoldható a feladat! Akadt olyan, amihez nem is kellett használni, mert egyszerű logikával elvégezhető volt.

Egyelőre még nem tervezem a továbbtanulást, előbb megvárom, mi lesz az érettségi eredménye. Most infó szakon vagyok, de nem ebben az irányban szeretném folytatni. Úgy érzem, ez nem az én világom, inkább egy fényképészet, vagy szakács képzés, amiben gondolkodom.

Még készülök a szerdai törire, az összes létező esszét átolvasom.

Lóránt Márk és Zalán Dorina, a Székesfehérvári SZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziumának végzősei

Lóránt Márk, a Székesfehérvári SZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziumának végzőse

Az első részt én is könnyűnek találtam. Egy az egyben meg lehetett oldani a függvénytábla segítségével. Talán a második részben bonyolódtak a feladatok. Gyakorlatilag ez a matek érettségi lefedte az egész négy évet. Szinte minden nagyobb témát érintett. Szeretnék majd továbbtanulni mérnök informatikusként, úgyhogy számít a matek érettséginek az eredménye.

Gróf Beatrix, a Székesfehérvári SZC I. István Szakgimnáziumának végzős diákja

Gróf Beatrix, a Székesfehérvári SZC I. István Szakgimnáziumának végzős diákja

Nem volt olyan nehéz, mint amire számítottam. Az első részt tartottam vészesebbnek, nekem nem fért bele teljesen a 45 percbe. A második részt viszont nyugodtabban, több idő alatt át lehetett gondolni. Volt feladat, aminek kétszer, háromszor futottam neki, mire rájöttem a megoldásra. A feladatok között volt kördiagramos, kerületszámításos, egy aktuális nyári fagyis téma, hogy mennyi fagyi fér a tölcsérbe, vagy ha bevonjuk a belsejét csokival, ahhoz mennyi csokit kell felhasználni. Meg hányféleképpen tudunk választani hat gombóc fagyiból.

Remélem jól sikerültek a feladatok, mert nekem számít a továbbtanuláshoz. Pénzügyi és számviteli ügyintéző, vagy mérlegképes könyvelő szeretnék lenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában