Reneszánsz hangulat az iskolában

2018.05.29. 15:28

SZIN-esen emlékeznek Mátyás királyra Kálozon

Zsibongó gyermekek lepték el május 29-én, nem sokkal dél után a Szent István Általános Iskola előterét. A gyermeksereg egyik fele a fák takarásában, másik fele pedig a napsütötte árokparton foglalta el helyét, hogy minél jobb helyről nézhessék diáktársaik produkcióját.

Szanyi-Nagy Judit

Reneszánsz hangulatot varázsoltak az iskola előtt

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Azonban még a diákhad között sem sikerült elvegyülnie Mátyás királynak, aki az egyik tanár, Szelessné Csizmadia Márta és több ügyes tanuló kézügyességének köszönhetően méteres báb formájában jelent meg a kálozi iskola előkertjében.

Az izgatott gyermeksereg
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

 

Mátyás király-emlékév van: idén ünnepeljük az uralkodó 575 évvel ezelőtti születésnapját, és annak is 560 esztendeje már, hogy Mátyást királlyá választották. Ennek apropójából készült ez az alkotás

magyarázta Szeless András igazgató-helyettes.

Reneszánsz hangulatot varázsoltak az iskola előtt
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A diákok pedig csak színesítették a megemlékezést: az ablakokon kívülről is jól látható, sárga színben pompázó Mátyás király felirat szerepelt, az előkert másik oldalán egy kereszteslovag-báb állt, a benti folyosón pedig a Szent Korona

egyedi „másolata” és annak rajz formában megjelenített részletei sorakoztak. Mindemellett tegnap az iskola előtti útszakaszt is lezárták, hiszen a reneszánsz zene felcsendülését követően az általános iskolások egy része – méltó módon, a Szelessné Csizmadia Márta által varrt reneszánsz öltözetben – egy korhű táncot is eljárt, mintegy felavatva a már egy hete álló óriás Mátyás-bábot.

Mintegy harmincan táncoltak a Szelessné Csizmadia Márta által varrt reneszánsz ruhákban, köztük 6 fiú is
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Majoros Andor kiváló szakember. Egy-egy koreográfi át sokszor, lépésről lépésre átismétel a néptáncosokkal, így sikerülhetett ilyen jól a produkció is. A koreográfus nem mellesleg a különböző népek táncainak nagy ismerője – meséltek lelkesen a felkészítő tánctanárról a pedagógusok, köztük Gőbölösné Pénzes Mária igazgató.

A táncot az iskola nagyja figyelte, az apraja pedig ropta: mintegy harmincan tanulták meg alaposan a lépések egymásutánját (a legkisebbek harmadik osztályos tanulók voltak), köztük hat fi ú is. Mindeközben a Szent István Napok (SZIN) is zajlanak az iskolában, a tegnapi középkori-újkori kavalkád szintén ennek az egyhetes programsorozatnak volt a része. A hétfői nap délutánján a futás dominált: előbb az iskola udvarán nyújtottak a fiatalok, ezt követően futottak, majd közösen elénekelték a Föld dalát. S ha már hosszú métereket tettek meg, Bencze Zsolt testneveléstanár vezényletével a sportpályán mozgásos versenyeken is részt vettek. Ezt a mozgalmas napot követte a tegnapi, szintén nem kevésbé aktív forgatag: a tanulás-tanítás mellett 9 órától egy trambulin segítségével, vagy az ugrálóvárban szállhattak magasra a diákok, délután pedig Flúgos futam néven autógurító- és repülőhajító versenyt rendeztek az intézmény aulájában. A kettő között a már elmesélt táncot járták el a tanulók, akik legközelebb június 1-jén, pénteken hallhatnak Mátyásról a SZIN keretében. Ekkor ugyanis a teljes diáksereg Mátyás király születése napját ismerheti meg egy zenés mesejáték formájában, az iskola berkeiben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában