Megkezdődött a rég várt felújítás

2018.07.05. 09:38

A tervek szerint még a nyáron befejezik a Lépcső utcai munkálatokat

Egyre többen nézik türelmetlenül a Liszt Ferenc utcán azt a munkaterületet, ami hosszú ideje tátong a Lépcső utca helyén.

Palocsai Jenő

Nem szép látvány a tátongó űr, de már nem lesz így sokáig

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A régóta lezárt utca felújítási munkálatai szerdán megkezdődtek, felelte kérdésünkre Bozai István, a Székesfehérvár Városgondnokság vezetője. A jelenlegi tervek szerint augusztus tizedikén átadják a város lakóinak a területet, melynek felújítását a szigorú műemlékvédelmi szabályok, szakhatóságok és műszaki problémák lassították. A többször, legutóbb 2007-ben felújított kis utca sokkal több gonddal küzdött és küzd, mint azt első ránézésre gondolnánk. A szakemberek egyértelműen a csapadékelvezetésben látták a fő problémát, mert annak kezdetlegessége okozta, többek között, hogy a tizenegy évvel ezelőtti felújítás sem hozott megfelelő és tartós eredményt. Az azóta szigorodó szabályok nem könnyítik meg a kivitelező helyzetét, azonban előnyei is vannak a változásnak.

Nem szép látvány a tátongó űr, de már nem lesz így sokáig
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A lépcsősor műemléknek számító házak közé ékelődik, és korábban a falak és a lépcső kölcsönösen tartották egymást. Az új szabályoknak eleget téve, megfelelő tömörítési technológia mellett önálló, a házak falától független szerkezet lesz a lépcső, mely alá csapadékvíz-elvezető rendszert is beépítenek, ami arra lesz hivatott, hogy sokáig ne kelljen hozzányúlni újra ehhez a középkori hangulatú utcához. A beépített dréncső tovább csökkenti az állandó problémát, a betonalap és a burkolat felfagyását. A díszburkolatot Nyakas Pál kőfaragó készíti, Kocsis Balázs szakmai irányítása mellett. A Lépcső utca új burkolata is az elbontottal megegyező anyagból, süttői mészkőből készül, de a régi kőből faragott vízelvezető árok darabja is visszakerül a helyére, megfelelő geotextiliás védelemmel, mint a történelem egy sokat látott darabja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában