Gyermekek királysága

2018.08.22. 17:30

Mezítlábas parkot avattak Pázmándon

Újabb szórakoztató elemmel bővült a magát a gyermekek királyságának nevező Pázmánd – mezítlábas parkot avattak, amely kicsit más, mint a korábbiak: könnyebben fenntartható, rendszeresen cserélik majd benne az anyagokat és a végén egy játszótér teszi fel a koronát a kalandra.

S. Töttő Rita

Fotó: önkormányzat

Már régóta szerették volna a mezítlábas parkot

Már régen megfogalmazódott az ötlet a pázmándi polgármester asszony fejében, hogy jó lenne egy olyan mezítlábas park a községben, amely tartós, fenntartható elemekből áll. Az elképzelést aztán követte a megvalósítás is, melynek köszönhetően múlt vasárnap óta a község központjában várja a gyerekeket a hetven méteres ösvény, tele különleges „talp alá valóval”.

Fotó: önkormányzat

- A mezítlábas parkunk szegélykővel van kirakva, amely le van betonozva. Ennek az alja geotextil, majd alatta kőréteg, s alatta ismét geotextil található. Fával vannak elválasztva a pakkok, de fontos volt, hogy a geotextil feletti anyagok cserélhetőek legyenek. Mivel ez egy nyitott park, ezért könnyen koszolódik, fontos volt tehát az anyagok cserélhetősége – mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak Virányiné Reichenbach Mónika polgármester.

Fotó: önkormányzat

A tervek szerint évszakonként változtatnak egy-egy részt, most ősszel például gubacs kerül a kitett anyagok mellé. A gyerekek jelenleg meggymagon, kukoricacsutkán, tobozon és többféle kőfajtán sétálhatnak keresztül.

Fotó: önkormányzat

Jól megmozgatják az izmokat

A mezítlábas parkok lényege, hogy a rajtuk keresztülsétálók talpában jól megmozgassák az izmokat, amelyek pedig a mozgásszervi problémák, a lúdtalp kezeléséhez járulhatnak hozzá. A pázmándi ösvényt úgy alakították ki, hogy a szülők kényelmesen leülhetnek az elején, ahol játszótér található, és ahová maga a hetven méteres ösvény is visszatér.

Fotó: önkormányzat

A park létrehozását az önkormányzat, helyi vállalkozók, képviselők, családok támogatták, mégpedig több mint 1 millió forinttal. Ennek köszönhetően a játszótéren pingpong asztal is helyet kapott, ahol akkor is lehet játszani, ha nem hoztak magukkal szettet a látogatók. – A park melletti két ingatlan tulajdonosával összefogtunk, így az ütőszetteket tőlük lehet elkérni, ha valaki véletlenül nem hozott magával – tette hozzá a polgármester, ahogy azt is: új játékok, homokozók kerültek a térre, melynek további fejlesztése is felmerült már: – A terv az, hogy egy úgynevezett vizes, azaz sok pacsálásra lehetőséget adó játszóteret hozunk létre, amely az országban is csupán két-három helyen van – mondta Mónika, aki szerint a nagyszabású kerékpárút fejlesztés lezárását követően ezt az álmot is igyekeznek megvalósítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában