Tanácsok

2018.08.31. 07:00

A gördülékeny tanévkezdéshez adtak segítséget az Igézőben

A mind­járt betoppanó tanévkezdés kapcsán szerveztek beszélgetős rendezvényt az Igézőben. Két szakember szólt a tudnivalókról, de kérdezni is lehetett.

Bokros Judit

Hamarosan tanévkezdés – sok kisdiák most lépi át először az iskola kapuját

Fotó: FMH-archív

Hétfőtől már teljesen hivatalosan megkezdődik az iskolákban a tanév, az óvodákban pedig a nevelési év. Ha a gyermek most lesz elsős kisdiák, vagy ekkor megy először óvodába, netán intézményt vált, akkor mind a szülőben, mind benne vetődhetnek föl kétségek. A várakozás mellett megjelenhet némi félelem az újtól, az ismeretlentől. Ilyenkor jól jöhet néhány hasznos tanács akár a saját környezetből, akár tapasztalt szakértőktől. Ebben próbált segíteni a Székesfehérvári Család és KarrierPont Szülők Klubja által szervezett esti beszélgetés az Igézőben a hét elején.

Talán a még szabadságillatú utolsó nyári hét miatt, talán egyéb okokból elég visszafogott érdeklődés mutatkozott az egyébként hasznos és informatív rendezvény iránt. A két meghívott előadó Kaufmann Anikó integratív gyermekterapeuta, meseterapeuta és Papp Bálint, a fehérvári polgármesteri hivatal szociális ellátási és gyermekvédelmi irodájának munkatársa volt.

Minden támogatáshoz kérelem kell

Felvezetésként Papp Bálint tájékoztatott arról, hogy milyen fontosabb támogatási lehetőségek állhatnak rendelkezésre a tanévkezdéshez. Ezekre később pontosan rá is kérdeztünk. Fontos tudni: minden támogatás önkéntesen benyújtandó kérelem alapján igényelhető. Mára gyermekvédelmi szempontból az önkormányzatoknál államigazgatási hatáskörben a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény megállapítása maradt, ez kérhető. A támogatás célja annak igazolása, hogy a gyermek szociális rászorultsága alapján jogosult a gyermekétkeztetés normatív kedvezményére, a természetbeni támogatásra (Erzsébet-utalvány), valamint az egyéb kedvezményekre (például ingyenes tankönyv, ösztöndíjprogramban való részvétel). A támogatásra való jogosultságot az országban azonos feltételekkel a települési önkormányzatok jegyzői bírálják el. Az erre vonatkozó kérelmet az önkormányzatokhoz lehet benyújtani, s hogy az jár-e, azt a család jövedelmi és vagyoni helyzete alapján vizsgálják.

Előtérben a természetbeni juttatások

Fehérváron a helyi rendelet szerint az iskolakezdésnél járhat még települési támogatás jogcímeként egyszeri támogatás a tanszerek vásárlásához. A támogatás mértéke a megvásárolt tanszerek, taneszközök számlával igazolt összegének 75 százaléka, de legfeljebb 20 ezer forint lehet.

Székesfehérváron a helyi rendelet alapján családvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapítása is kérhető, amely a gyermekétkeztetés költségeit tudja átvállalni. A támogatás akkor kérhető, ha a család nem részesül a korábban említett rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, valamint a család jövedelmi és vagyoni viszonyai a támogatás megállapítását lehetővé teszik.

A bölcsődei és óvodai ellátás kapcsán pedig egy ideje – meghatározott jövedelmi viszonyok alapján – igényelhető az ingyenes étkeztetés biztosítása. A család jövedelmi helyzetéről a szülőnek vagy a törvényes képviselőnek a nevelési intézményben szükséges nyilatkozatot tennie. Papp Bálint hozzátette: az önkormányzat rendeletében foglalt támogatásoknál az volt a koncepció, hogy a természetbeni ellátások – például ruha- és tanszervásárlás – kerüljenek előtérbe.

Hamarosan tanévkezdés – sok kisdiák most lépi át először az iskola kapuját
Fotó: FMH-archív

Valami lezárul, és kezdődik valami új

Kaufmann Anikó már szellemi, lelki oldalról közelítette meg a tanévkezdést. Majdnem mindegy, hogy iskolába vagy óvodába készül a gyermek, a lényeg, vége van egy ciklusnak. Ezt érdemes lezárni, hogy könnyebb legyen máshol az újrakezdés – fogalmazott a terapeuta. Iskolások esetében már össze lehet foglalni a nyári élményeket, és minél több információt elmondani nekik arról, mi is várható az iskolában az első időszakban. Ettől kevésbé lesz szorongató az új helyzet. A tanévnyitó is fontos pont, ám ez önmagában túl sokat nem jelent a gyermeknek, ezért jó, ha a szülő arról is elmondja, miért lényeges, mi történik. Az iskola nagy kihívás, de nem kell mindjárt az elején „belehalni”, tehát ne a teljesítmény legyen a legfontosabb – tanácsolta Kaufmann Anikó. Jó, ha a gyermeknek vannak céljai, motivációi, ám ne legyen gond, ha nem produkál tökéleteset.

Ha probléma adódik, jobb nem dramatizálni

Az óvodába készülőknél szintén fontos, hogy a szülő otthon meséljen arról, hová készül a kicsi. Náluk a nyárlezárás még nem olyan hangsúlyos, de a saját szintjükön lehet róla szó. Itt a beszoktatás kapcsán esetleg megjelenő tünetektől – akár szobatisztasági gondok, agresszió – szoktak sokan megijedni, de a szakember szerint ezek elég gyakoriak. A gyermek így jelez, hogy valami nem teljesen kerek számára. A problémát dramatizálni nem érdemes, kezelni kell, és tudomásul venni, de józan keretek között. Szakemberre pedig inkább akkor van szükség, ha hosszabb távon fönnmarad az adott tünet.

A picik és a nagyobbacska gyerekek életében is roppant fontosak a rituálék, az, hogy legyen rendszer a napjukban. Esti lefekvés előtt a közös meseolvasás, -hallgatás igen sokat jelenthet, mert segíthet levezetni a feszültséget, lezárni a napot, és a későbbi iskolás évekre is jó hatással lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában