Az egyházmegye idei elsőáldozói is ott voltak

2018.09.16. 15:56

Ezrek voltak Bodajkon a misén

Több ezren vettek részt a búcsú alkalmával tartott ünnepi szentmisén. Az egyházmegye első áldozóit Spányi Antal püspök áldoztatta meg.

B. Kiss László

Azok, akik az idén áldoztak először, a püspök kezéből vették magukhoz a szent ostyát

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Bodajk ősi zarándokhely, ahová már Szent István király eljárt a családjával imádkozni. A Segítő Sűz Máriáról elnevezett elnevezett barokk templom idei búcsúját a hétvégén rendezték. Szombat délutántól vasárnap délutánig több misét, két, a kálvárián tartott keresztutat, éjszakai virrasztást is tartottak. Az ünnepi szentmisét vasárnap délelőtt Spányi Antal megyéspüspök celebrálta, a résztvevők tekintélyes száma miatt a templom szomszédságában fekvő zarándokudvarban. Több ezren érkeztek ekkor a városba, melynek központjában mindenhol autók parkoltak. Volt olyan utca, amelyet a kitelepült rengeteg árus miatt lezártak.

A fél tizenegykor, nagy harangzúgással kezdődő misére megtelt hívekkel a zarándokudvar. Spányi Antal jóvoltából néhány év óta az egyházmegye aktuális elsőáldozói is ellátogatnak a bodajki búcsúba. Ez az idén sem volt másképp. Őket a misén maga a püspök áldoztatta meg.

Azok, akik az idén áldoztak először, a püspök kezéből vették magukhoz a szent ostyát
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A mise elején Mórocz Tamás plébános – mások mellett – a megjelentek között köszöntötte Törő Gábor országgyűlési képviselőt és Molnár Krisztiánt, a megyei közgyűlés elnökét.

A mise során beszédét Szűz Máriának szentelte a megyéspüspök. Felidézte, hogy Szent Istvántól kezdve jellemző a magyarságra Mária megkülönböztetett tisztelete. Majd arra biztatott mindenkit, hogy – mint fogalmazott – a közönyösség tengerében bátran forduljunk Máriához, s ő segít. Persze, a szép szó vajmi kevés, ha nem társul hozzá hit, remény és bizalom – tette hozzá. Bátran fohászkodjunk, de ne csak magunkért, hanem valamennyi keresztény emberért! Ne feledjük, rajtunk is múlik, hogy környezetünk milyen keresztény lesz – emlékeztetett a püspök, aki arról is szólt, hogy Mária élete is példa kell legyen a számunkra. Mégpedig azért, hogy Istent minden körülmények között felismerjük, s legyen erőnk elviselni a keresztjeinket. A keresztények Krisztus hírnökei, s Mária tanítson minket a hírnök életre – zárta prédikációját Spányi Antal.

 

A szent mise legkatartikusabb pontja az áldozás. A Bodajkon jelen levő több ezer hívet több pap áldoztatta meg vasárnap délelőtt. A lisztérzékenyeket gluténmentes ostyával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában