szép magyar ének

2018.10.14. 07:30

Kapaszkodó a családi daloláshoz – Bemutatták Béres József új könyvét

Béres József Szép magyar ének című könyvét péntek este mutatták be Fehérváron.

B. Kiss László

Béres József: Lelki termékkel táplálkozunk, ha énekelünk

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke családi körben szívesen énekel. Az elérhető énekeskönyvek azonban nem elégítették ki, elhatározta: kapaszkodó gyanánt maga állít össze egyet. Öt év alatt megszületett a Szép magyar ének első kötete, amely

2009-ben nyomtatásban is megjelent. Ez inkább csak a mai Magyarország területéről tartalmaz énekeket. Béres a kötet kapcsán ismerkedett meg Kallós Zoltánnal, és a Szép magyar ének második kötete már számos erdélyi dalt is tartalmaz. A két kötet összevont, bővített kiadása tavasszal jelent meg.

Béres József: Lelki termékkel táplálkozunk, ha énekelünk
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A Szép magyar ének összevont kiadását szerkesztője, Béres József mutatta be pénteken a Szent István művelődési házban. Elmondta: a kötet 646 dalt tartalmaz. Készült egy film is, ami – a Szép magyar ének apropóján – Béres Józsefről, még inkább a magyar népdalról és néptáncról szól. Az esten le is vetítették Petényi Katalin és Kabay Barna alkotását. Ebben megszólal a februárban elhunyt legendás erdélyi néprajzkutató, népzenegyűjtő, Kallós Zoltán is. A fi lm utolsó képkockáit a bemutató helyszínén rögzítették, és rajta Béres Merse nagybőgőzik egy népi formáció tagjaként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában