Okostársadalom, okosváros, okosjövő

2018.10.13. 16:00

Mire kell majd az ember 50 év múlva?

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, egyedülálló kezdeményezés valósult meg városunkban a Prosperis Alba Kutatóközpont létrejöttével. Cser Palkovics András polgármester és Aczél Petra, a központ tudományos vezetője bemutatta az első három év tervét és az intézmény stratégiáját.

Borsányi Bea

Aczél Petra rámutatott: az emberi tényezőt sosem lehet teljesen kizárni, de meg kell találni, mi az ember helye a jövőben

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– A kutatóközpont elsődleges feladata, hogy a tudomány eszközeivel segítsen az önkormányzatnak és a város közösségének jó döntéseket hozni. A cél, hogy Székesfehérvár képes legyen tovább fejlődni, hogy akár ötven év múlva is egy gazdaságilag erős, fejlett város legyen – mondta a polgármester. A munka főbb területei a klímavédelem, a digitalizáció, a robottechnológia és az okosváros lehetőségei.

Aczél Petra, a PROA tudományos vezetője, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára rámutatott, nagyjából húsz éve a legfontosabb tudományos kérdés a jövő lett: mi fog történni? Erre a kérdésre részben adatok gyűjtésével, részben pedig a jelen tendenciáinak figyelembe vételével próbálnak válaszolni. A központ tevékenységei közé tartozik a kutatás, az úgynevezett tudományszerzés és tudásmegosztás – többek között olyan pályázatok kiírása, amely kutatókat hoz a városba –, valamint a kommunikáció és tudásterjesztés, amelynek keretében például tudományos szalon létrehozását tervezik.

Aczél Petra rámutatott: az emberi tényezőt sosem lehet teljesen kizárni, de meg kell találni, mi az ember helye a jövőben
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az első három év témája pedig az okostársadalom-okosváros-okosjövő. Az okos jelen esetben azt jelenti, hogy valami olyan, ami többre képes annál, mint aminek látszik. Ezen belül 2019-ben a kutatások központjában a jövőkészségek állnak majd, vagyis annak felmérése, melyek azok az emberi készségek, amelyek a sok változást követően is biztosan szükségesek lesznek például a munkaerőpiacon, és garantálják a fenntarthatóságot. A kérdés úgy is megfogalmazható: mire kell majd az ember ötven év múlva?

A PROA ügyvezetője a közgyűlés döntése alapján november 1-jétől Csanády László kabinetfőnök lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában