Az iskolának és a vállalatnak is hasznos együttműködés

2018.11.14. 07:30

Nyolcadik éve indult az Arconic Alapítvány szakköre

Újabb pályázatot nyert a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. Az Arconic Alapítvány ezúttal 7 millió forinttal támogatja az intézményt és többek között annak aluszakkörét. A díj átadója egyben a szakkör idei megnyitója is volt.

Borsányi Bea

A pályázati pénzt nemcsak a szakkörre fordítják, vannak egyéb elképzelései is az iskolának

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Nyolcadik éve indítanak szakkört, ahol az iskola tanárai és az Arconic-Köfém Kft. hengermű-öntöde üzletágának szakemberei oktatnak többek között anyagismeretet és más elméleti és gyakorlati tudnivalót az alumíniumgyártással és -felhasználással kapcsolatban. A szakkör idén igen népszerűnek mutatkozik, hiszen 38 diák kezdte meg ismereteinek bővítését a keddi napon, rögtön a megnyitót követően.

Az elmúlt 7 évben a szakkörön túl más vonatkozásban is kialakult együttműködés az iskola és a vállalat között. Két éve született egy olyan tankönyv, amelyet a vállalat szakembereinek segítségével az iskola tanárai írtak, és amelyet a 10–12. évfolyamon az anyagismeret-tanóra keretein belül használnak a tanagyagba illesztve. Ezenfelül az idén immár nyolcadik alkalommal nyert az iskola az Arconic Alapítványtól támogatást.

A pályázati pénzt nemcsak a szakkörre fordítják, vannak egyéb elképzelései is az iskolának
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Legutóbb éppen azt a tantermet alakították ki a pénzből, amelyben a szakkör is működik. A most kapott 7 millió forintból szeretnék a terem felszereltségét továbbfejleszteni, többek között hegesztőszimulátort, illetve iPadeket beszerezni. A pályázati pénzből támogatják ugyanakkor a pedagógusok ismereteinek megerősítését és bővítését, valamint egy egyhetes kreatív pályaorientációs tábor szervezését, amelyet 6–7. osztályos diákoknak szerveznek a tanév végén sok gyakorlattal, gyárlátogatással, valamint teljes ellátással és utaztatással.

A vállalat és az iskola együttműködése a kölcsönös hasznosság elvén alapul. Ahogy azt Horváth Tamás, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgató-helyettese a díj átadásakor elmondta, a vállalat érdeke a szakkör támogatásában az, hogy olyan munkavállalókat szerezzenek, akik szívesen dolgoznak a hengerműben vagy az öntödében, illetve képzettek is legyenek, ma ugyanis az oda szükséges szakmák közül csak keveset és kevés helyen oktatnak az országban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában