Halmozódik a lomtalanítási hulladék

2019.01.31. 11:30

Illegális szemétlerakó alakult ki Enying és Lepsény közelében

Van egy pont a 7-es úton, ahol három megye négy települése ér össze. Közös lónak túros a háta. Szemétügy a megyehatárról.

Majer Tamás

A tábla segít belőni a helyszínt. Hótól mentes képünk is akad a kupacról: régóta konstans a helyzet

Fotó: Majer Tamás

Nos, aki Fejér megyében járva, például az M7-esen utazva közelíti meg – például – Enyinget, az nagy valószínűséggel rákanyarodik a 7116-os számsorral jelölt útra, amelynek természetes folytatása a 64-es főút. Egy körforgalomban találkozik egymással ez a 64-es út a Dunántúlon hosszan ívelő 7-es főúttal. Illegális szemétlerakó alakult itt ki.

Ez a körforgalom sejtelmes hely. No nem úgy, mint a Bermuda-háromszög, ahol el-eltünedeznek repülők és hajók. Az ehhez a körforgalomhoz kirámolt hulladék – jobb helyeken lomtalanításkor elszállítandó kacattár és szemétkupac – valahogy nem akar eltűnni! Mitől sejtelmes hát e földdarab? Mintha nem lenne gazdája, azért.

A szemét persze nem az úttesten van. Álljon itt a Magyar Közút Zrt. Kommunikációs osztályának lapunk felé eljuttatott közleménye. – Az illegálisan lerakott szemét a GPS-adatok szerint a 0137. hrsz.-ú területen található. A szántóként nyilvántartott terület valószínűleg magánkézben van. Így ez a terület nem tartozik társaságunk kezelésébe – fogalmaztak.

A tábla segít belőni a helyszínt. Hótól mentes képünk is akad a kupacról: régóta konstans a helyzet
Fotó: Majer Tamás

A térképre rátekintvén azt láthatjuk, hogy a szóban forgó körforgalomnál három megye – Fejér, Veszprém, Somogy – találkozik. S négy település. Nyugatról Balatonvilágos közigazgatási határa nyúlik ki egészen idáig. Délről Enying északi része ér föl. (Ezt a településrészt nevezik Balatonbozsoknak, amely a kereszteződéstől másfél kilométerrel délre kezdődik.) A körforgalom keleti részén Lepsény az úr. A körforgalom északi részét, egy keskeny földdarab birtoklásával, Balatonfőkajár „érinti” még. A felhalmozott kupac éppen itt van! Még az is lehet, ki tudja, hogy aki itt dobálja ki rissz-rossz, megunt, elromlott, tönkrement bútorait, tárgyait, tudja ezt. S szándékosan választja a Balatonfőkajárhoz tartozó részt. Főkajár lakott része ugyanis kifejezetten messze esik ide, az ott élők, közhivatalban dolgozók talán ritkán fordulnak meg ebben a körforgalomban.

Kérdéseinket elküldtük a balatonfőkajári önkormányzatnak és polgármesternek. Válaszokat még nem kaptunk. Többek között arra voltunk kíváncsiak hogy: szerintük is Balatonfőkajárhoz tartozik-e az érintett területrész? Van-e feladatellátási kötelezettsége Balatonfőkajárnak a területén, de szorosan a közút szomszédságában, szélén lévő illegális szemétkupacok elszállítására nézvést? S ha nem, akkor kié a felelősség?

Miközben úgy véljük, a felelősség elsősorban a trehány szemetelőké.

Amennyiben többet tudunk meg, vagy eltűnik a szeméthalom, megírjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában