A természettudományok varázsos birodalmában jártak

2019.01.25. 15:30

Próbákon és kalandokon át: hat iskola diákjai versengtek a Vasvári Pál Általános Iskolában

A természettudományok varázslatos birodalmában kalandoztak tegnap a hetedikes nebulók. Hat iskola tíz csapatának negyven diákja versengett a Vasvári Pál Általános Iskolában.

V. Varga József

A tíz csapat fej fej mellett haladt, csak egy-két ponton múlt, ki jutott a döntőbe

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kiírók a folytatásos versenyre azokat a tanulókat invitálták, akik szeretik a természettudományos tantárgyakat, és egyúttal fel is tudják mérni, hogy a csapatban kapott feladatok megoldására ki a legalkalmasabb. Minden egyes iskolai csapatot egy kis családnak tekintettek, amelyek az összetartozást szimbolizálják. A csapattagok a következő szerepeknek feleltek meg: a gyermek, a család szeme fénye, akinek a legtöbb feladatot kell megoldania; a két pártoló, mintha szülők volnának, s elvárják, hogy a vetélkedő során „gyermekük” a tudomány értőjévé váljon; a mester, aki a legügyesebb szakmai segítő.

A Kalandozás a természettudományok birodalmában elnevezésű vetélkedő komplex megyei szintű csapatverseny hetedikes tanulók részére – mondta el lapunknak Laczkó Gábor, a Vasvári-iskola igazgatója és Tóth István fizika, technika, informatika szakos tanár, a megmérettetés atyamestere. Tantárgyai a biológia, fizika, földrajz, informatika, kémia, matematika és technika.

A tíz csapat fej fej mellett haladt, csak egy-két ponton múlt, ki jutott a döntőbe
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az első, korábbi internetes szakaszban online kollázsalkotás, webkamerás madárles és fasípkészítés várta a gyerekeket. A csütörtöki forduló kísérleteket tartogatott a „családoknak”: a zenélést utánzó mechanikai szerkezeteket és hangtani próbákat (hang és zene; felharmonikusok mérése; a gitár fizikája; a dob és a cintányér fizikája; nagybőgő, egy óriás vonós hangszer) vasváris tanulók mutatták be, míg a versenyzőknek tesztfeladatsort kellett megoldaniuk.

Az első két forduló eredménye a döntőbe jutást volt hivatott meghatározni: a tíz csapat fej fej mellett haladt, a végkifejlet egy-két ponton múlott. Döntőbe jutott a székesfehérvári Zentai úti Általános Iskola három különítménye: a Fizika Ördögei (51 pont), a Súrlódásmentes Talajövezet (50 pont) és a H2O Pokok (49 pont), valamint ugyancsak 49 ponttal a soponyai Gróf Zichy János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Galilei csapata.

A döntőt március 13-án rendezik, a kalandos természettudományos próbák „nemzeti vágtával” zárulnak, amelyen a „családok” saját készítésű lépegető lóval indulnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában