A latin táncosok elkápráztatták a világot!

2019.01.02. 20:00

Szabadbattyán világbajnokai: „Kellenek a magyar bajnoki címek is, lesz dolgunk bőven!”

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Szabadbattyánban, a kultúra házában táncosok dolgoznak. Nem is akárhogyan, hiszen világbajnokok!

Silye Sándor

A csúcsra értek az ifjú táncosok Fotó: A csoportttól

A ház egyik terméből zene szűrődik ki, léptek ütemes dobbanása hallik. Nemsokára fiatal tinik csapata viharzik ki, hogy aztán másik csapat foglalja el helyüket. Mielőtt elkezdték volna munkájukat, Loránth Évával és lányával, Hetei Fruzsinával, a csoport vezetőivel beszélgettünk. – Csapatunk, a Happiness táncegyesület, idén 17 éves. Siófokon kezdtük a munkánkat, és 8 éve már Szabadbattyánban is van csapatunk. Polyák István polgármester úr keresett meg bennünket, hogy vegyük át az itteni tánccsoportot. Vannak tagjaink helyből, Tácról, Székesfehérvárról, szerencsére rugalmasak a szülők, a gyerekek, az itteni iskola, így a próbákra könnyen tudjuk egyeztetni a dolgainkat. Több korosztállyal dogozunk, a legifjabb tagunk 4, a legidősebb 20 éves. Ez nem jelent különösebb nehézséget, az utánpótlás tagjaival még meg kell ismertetni a táncot, a sportot, és hozzá kell szoktatni őket a tempóhoz.

Ez a sport művészet is. Minek mekkora szerepe van a próbák, edzések során?

– Nagyon fontos az erőnlét. Sokan úgy gondolják, a tánc nem sport, pedig az, és nem is akármilyen erőnlétet kíván. Művészeti véna, szépérzék, nőiesség, színészet is kell, ezeket gyúrjuk össze az erőnléttel, és ebből lesz a jó táncos.

Miért pont latin táncokat tanítanak?

– Azért, mert mi ebbe születtünk bele, ez a legszebb, legösszetettebb, legkifejezőbb tánc. Sokféle táncot tanítunk a gyerekeknek, a standard táncok mellett latin-amerikai táncokat: szambát, csacsacsát, rumbát, paso doblét, jive-ot. Sokkal sokszínűbb ez, mint bármely tánc-sport.

A csúcsra értek az ifjú táncosok Fotó: A csoportttól

A magyar ember vérmérsékletéhez mennyire passzol a latin temperamentum?

– Sokan azt gondolják, ha magyar ember, akkor néptánc lehet a tánc, de legalább ennyire népszerű a latin, a versenytánc is. Mi főleg a lánytáncokban tudunk versenyezni, mert fiúhiányban szenvedünk, mint a táncegyüttesek általában.

Alighanem Milánó a kedvenc városuk, hiszen ott lettek világbajnokok.

– Egy évig egész biztosan, reméljük utána a következő helyszín is kedvenc lesz… Az ott töltött napokat nagyon élveztük, miként a versenyt is. Korrekt zsűri volt, 8 világbajnoki címet hoztunk haza, csapatunk fele világbajnok lett!

A csúcsra értek. Innen hova tovább?

– Mindig van tovább! Sok verseny van, sok világbajnoki cím vár még ránk. De persze kellenek a magyar bajnoki címek is, lesz dolgunk bőven!

Íme a világbajnoki győztesek és helyezettek: Világbajnokok: Belényesi Vivien junior szóló bottal, Csáki Lara gyerek szóló latin, Major Fanni junior szóló latin, Major Dorina ifjúsági szóló latin, Perjési Patrik és Frank Rebeka Anna felnőtt duó modern kategória, Perjési Milán és Házas Panna kettős junior duó latin, a Rise and Shine című koreográfia gyerek latin kategóriában táncolták: Perjési Milán, Szafkó Panna, Fazekas Alexandra, Hegyi Panna, Major Fanni, Házas Panna, Kranauer Klaudia, Csáki Lara, Csapó Virág junior szóló open kategória. Ezüstérmesek: Hegyi Panna gyerekszóló latin, Major Fanni, Kranauer Klaudia junior duó latin, Szafkó Panna gyerekszóló open kategória, a Passion című koreográfia junior latin kategória, táncolták: Csapó Virág, Hutvágner Sára, Belényesi Vivien, Kovács Viki, Sávai Alexandra. Bronzérmesek: Szabó Eszter gyerek szóló latin, Szafkó Panna gyerek szóló open kategória, Gergő Sára junior szóló open kategória, a Múzsák című koreográfia gyerek latin kategória, táncolták: Balázs Liliána, Buza Kinga, Szabó Eszter, Fazekas Evelin, Szentes Judit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában