Termékeny település

2019.01.21. 16:00

Szabadhídvégen születtek arányaiban a legtöbben

Bár koronájukat a főszereplők otthon hagyták, összesen tizenhárom királykisasszonyt és királyfit köszöntöttek Szabadhídvégen.

Szanyi-Nagy Judit

A településnek szóló elismerést Pap László polgármester vette át Braun Katalintól

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A településközpontban található Kultúrotthon előtt járművek sorakoztak, nevükön nevezve: személygépkocsik, babakocsik. Az épületbe lépve gazdáikat is megtalálta az ember lánya; ki nyugodtan pihengetett édesanyja karjában, ki vadul futkorászva fedezte fel a helyiség minden egyes zegzugát. Persze megértjük ezt: fiatalság, bolondság – mondják oly sokszor. A színpad előtt molinó, rajta a Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház felirat állt. A szervezet megyei képviseletében Braun Katalin érkezett Szabadhídvégre, aki előbb a megjelenteket, majd a település vezetőjét, Pap Lászlót köszöntötte.

– Hálózatunk – az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával – 2012 óta működik. Fő feladatunk a hátrányos helyzetű csoportok és a velük foglalkozó intézmények támogatása. Idetartoznak a családok is – mesélt a kapcsolódási pontokról Braun Katalin, majd az asztalról levett egy emléktáblát.

A településnek szóló elismerést Pap László polgármester vette át Braun Katalintól
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– A Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona címet az a Fejér megyei település nyerheti el, ahol a lakosságszámhoz mérten arányaiban a legtöbb gyermek született a KSH legutóbbi statisztikai adatai alapján. Eszerint 2017-ben Szabadhídvég adta a legtöbb

újszülöttet a megyében, összesen tizenhárom főt – derült fény az elismerések hátterére. A jeles alkalomra emlékeztetve nemcsak Pap László településvezető vehetett át oklevelet, de az érintett családok is. Közülük végül tízen érkeztek az ünnepségre. A gyermekek és szüleik, nagyszüleik egy-egy kis tűzzománc koronát, emléklapot és nyakbaakasztót kaptak – amellyel a megajándékozott ifjak bátran garázdálkodtak a hivatalos részt követően.

– Magunk is meglepődtünk, amikor megtudtuk, hogy elnyertük ezt a címet. Egyáltalán nem számítottunk rá – öntötte szavakba érzéseit a településvezető. Az általa átvett táblán egy Gárdonyi-idézet áll: „A gyerek az öröm, a reménység. Gyönge testében van valami világi, ártatlan lelkében van valami égi, egész kedves valója olyan nékünk, mint a tavaszi vetés: ígéret és gyönyörűség.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában