Problémát jelentenek az anyagiak, a családi konfliktusok

2019.02.20. 07:40

Mindennapi valóság – Tanácskoztak a gyermekvédelmi észlelő- és jelzőrendszer szakemberei

Ha egy gyermek negatív élethelyzetbe kerül, azt számos szakember figyeli, s szükség esetén jelzi az illetékeseknek.

Szanyi-Nagy Judit

A jelzőrendszer tagjai, a gyermek- és ifjúságvédelemmel foglalkozó szakemberek tartották éves tanácskozásukat

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Működik Székesfehérváron egy úgynevezett gyermekvédelmi észlelő- és jelzőrendszer, amely többek között egészségügyi szolgáltatókból (védőnők, háziorvosok, gyermekorvosok), köznevelési intézményekből, gyermekjogi képviselőkből és a rendőrségből áll. Ha a tagok úgy ítélik meg, hogy egy gyermek veszélyben van, jelzést küldenek: ebből tavaly összesen 1383 futott be a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központhoz. Az értesítések közül 875 eset gyermekekkel (a jelzés olykor több gyermeket is érintett), 508 pedig felnőttekkel volt kapcsolatos – hiszen a jelzőrendszer a felnőtt- és idősvédelmet is magában foglalja. Idén legalább kilenc szakmaközi megbeszélés szervezését, egyeztetést a tankerület antiszegregációs csoportjával, valamint a személyes kapcsolatokra épülő jelzőrendszer további erősítését célozták meg a résztvevők – közölte Ladányi-Nagy Judit települési jelzőrendszeri felelős.

A jelzőrendszer tagjai, a gyermek- és ifjúságvédelemmel foglalkozó szakemberek tartották éves tanácskozásukat
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Tisztl Henrik, a központ intézményvezetője elmondta: térítésmentes szolgáltatásaik 25 településre terjednek ki, ami több mint 150 ezer főt érint. Tavaly összesen 1290 család fordult hozzájuk, 2015-től számítva a legtöbb jelzés eddig 2017-ben érkezett a központhoz. Ez a gyermekek tekintetében tavaly 972 főt, két évvel ezelőtt pedig 1069 főt jelentett. Problémát leginkább az anyagi javak jelentenek (bár ebben tavaly kilencszázalékos javulás mutatkozott), ezt a családi kapcsolati konfliktusok követik. Nem elenyésző számban érkezett hozzájuk életvitellel, gyermekneveléssel és információkéréssel kapcsolatos megkeresés. Ez utóbbi igény csaknem megtízszereződött a 2017. évi adatokhoz képest.

– Van úgy, hogy a bőség is kedvezőtlen hatásokat rejteget, különösen a gyermekekre nézve. A feladatok tehát egyre összetettebbek – fogalmazta meg Brájer Éva alpolgármester. Hozzátette: – Függetlenül attól, hogy jogilag ki az egyes intézmények fenntartója, egymás kezét fogva vagyunk csak képesek kialakítani Fehérvár közösségi hálóját. Nem virtuálisan: valóságosan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában