Korhű ruhába öltöztek

2019.04.27. 07:05

Esterházy Móricra emlékeztek a csákvári diákok

138 évvel ezelőtt, a mai napon a Csákvárhoz közeli Majkpusztán született Esterházy Móric, magyar arisztokrata, politikus, akit IV. Károly utolsó magyar király 1917–ben miniszterelnöknek nevezett ki. Születésnapjára emlékeztek pénteken a csákvári iskolások.

Borsányi Bea

A „kávéház” az 1910-es évek hangulatát idézte Fotó: Majorné Kiss M.

Korhű ruhába öltözött diákok régi fényképekkel díszített paravánok között fogyaszthatták el a porcelán csészékben és tányérokon felszolgált teát és süteményt. De persze szigorúan csak a tanítási órák közötti szünetekben. Ez is az egyik programja volt az Esterházy–projektnapnak, amelyet az Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolában tartottak a hét utolsó tanítási napján.

Ahogy az iskola igazgatónője, Medgyesiné Szajkó Bernadett elmondta, igyekeztek a napot úgy megszervezni, hogy minden osztály legalább kétszer találkozzon valamilyen formában az egykori miniszterelnök alakjával a nap folyamán.

A „kávéház” az 1910-es évek hangulatát idézte Fotó: Majorné Kiss M.

Rajzórákon a család által egykor birtokolt csákvári kastélyról készültek rajzok, a történelemórákon tevékenységét, családjának történetét elevenítették fel, míg osztályfőnöki órákon játékos feladatok – totó, activity, szövegértés – keretében került elő a politikus. Azok pedig, akik további részletekre is kíváncsiak voltak, este a Csákvári Múzeumban megtekinthették Forgács József „…mi odafent szoktunk elszámolni” című életrajzi dokumentumfilmjét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában