Odafigyelés: „Élj ma úgy, hogy éljen még!”

2019.04.01. 17:30

Évforduló: húsz év, húsz Széchenyi-hét Polgárdiban!

Szelesen-vacogósan kezdődött a 20. Széchenyi-hét az iskolában. Színes programokkal, izgalmas versenyekkel, előadásokkal, irodalmi kávéházzal, táncházzal készültek a jubileumi hat napra az intézményben.

V. Varga József

Egy mosoly, egy integetés, kedves gesztusok

Fotó: Bakosné Héja Anett

A rendezvények sorát köszöntőjével Kárpátiné Frank Éva igazgatónő nyitotta meg a Széchenyi István általános és művészeti iskolában. Nyitánnyal a zenei élmény szolgált: a számos művészetis növendék és a kórus színvonalas produkciókkal örvendeztette meg a közönséget.

A boldogságórákon a diákok egyénileg és csoportosan ismerkednek a boldogság fő összetevőivel. A diákönkormányzat, Szabó Valéria és Kissné Reisz Mária tanárnő irányításával Boldog délutánt tartott.

A gyerekek a boldogsággal kapcsolatos feladatokat kaptak az állomásokon, majd a délutánt társasjátékokkal zárták.

Kis odafigyeléssel is sokat tehetünk

Vizet mindenkinek! A szlogen pontosan érzékelteti, milyen nagy kihívás ma a világban, hogy minden ember számára elérhető legyen a víz. Ökoiskolaként fontosnak tartják a tanulók figyelmét felhívni az éltető víz meghatározó szerepére. Az 1. és 2. osztályosok rajzpályázatán remek munkák születtek.

Remény – Élet – Változás. A RÉV szakembereinek feladata és célja elsősorban a szenvedélybetegségben érintett emberek segítése. A 7. és 8. évfolyamos diákoknak Farnas István Géza intézményvezető tartott interaktív prevenciós foglalkozást. Szó esett a család szerepéről, a mintákról, a függőség kialakulásáról. Hét vállalkozó szellemű ifjú a szimulációs szemüvegeket is kipróbálhatta.

A Széchenyi-hét idén egybeesett a Fenntarthatósági témahéttel – mondta lapunknak Bakosné Héja Anett pedagógus. Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás – ezek a veszélyek fenyegetik Földünket, ha nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. Polgárdiban arra törekszenek, hogy a gyerekek figyelmét már iskolás korukban felhívják: kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek szeretett kék bolygónk védelméért.

Egy mosoly, egy integetés, kedves gesztusok
Fotó: Bakosné Héja Anett

Mint ahogy Orbán Tamás versel róla: „Lásd a fényt, ne bántsd, mi érted él! / Halld a szót, mit föld, az ég beszél. / Nézd a bolygót! Oly’ tiszta kék. / Élj ma úgy, hogy éljen még!”

Matematika és tánc

A matekverseny csapatai egy ötödikes, hatodikos, hetedikes és végzős diákból álltak, hiszen a kihívást jelentő feladatokat együttes erővel tudták csak megoldani. A magyar szakos pedagógusok idén is irodalmi kávéházat szerveztek; a nebulók egyebek között ötletes, humoros, szeretettel teli rímeket faragtak tanáraikról. Egy kockás lap, két ceruza, és bármikor kezdődhet az Ötödölő-bajnokság.

A programok sorában a tanulmányi versenyek mellett vetélkedőt rendeztek Széchenyi István életéről és munkásságáról, hangszerbemutatót tartottak és 3D-s Magyarország-térkép készült. Spártai hősök küzdöttek, drogprevenciós előadásra is sor került, versmondók szavaltak, és nem maradt el a kéz­műves-foglalkozás sem.

Húsz év, húsz Széchenyi-­hét! – emelte ki végezetül Kárpátiné Frank Éva. Hogyan is ünnepelhették volna ezt méltóképpen? Táncházzal! A táncok betanításában Lengyelné Varga Szilvia és Régerné Benedekfi Klára jeleskedett. Jövőre találkozunk! – tette hozzá az igazgatónő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában