A vendégmólókat is szeretnék visszaépíteni

2019.04.25. 07:45

Lakossági fórum a partfal-rekonstrukciós projekt állásáról – Még kell egy milliárd

A visszaépítésre a projekt 14 milliós keretéből nem lehet költeni, a szakemberek mégis keresik a megoldást.

S. Töttő Rita

A lakossági fórumon beszámoltak a munkálatokról

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Elsőként valószínűleg a sukorói evezőspályánál fejezhetik be a partfal-rekonstrukciós projekt munkálatait – mondta el kedden az Országos Vízügyi Főigazgatóság által szervezett lakossági fórumon Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, hozzátéve, hogy azért ott, mert ősszel ezen a területen evezős-világbajnokságot rendeznek.

Az evezőspálya nemsokára elkészül

Emellett zajlanak a munkálatok a pályától nyugatra lévő sukorói szabadstrandnál, a Sukorói „0” szelvényű kikötőben, a HIDRO teleptől nyugatra lévő partszakaszon, a Drótszamár kemping partfalánál, valamint a velencei Déli kanyari kikötő és hajóállomás területén. A velencei csónakkikötőnél befejeződött a hullámtörő elbontása, továbbá folyamatban vannak az agárdi Park Strand kemping partfalának kiviteli munkái, illetve a Béke utcai kikötő meglévő partvédő művének elbontása is megkezdődött. További előkészítő munkálatok zajlanak a Cserje és Béke utcai kikötő közötti partszakaszon.

– Döntően a nem strandterületnek számító szakaszokon folynak most a munkák, hiszen csak úgy lehet építkezni, hogy amit ősszel elkezdünk bontani, azt a szezonra vissza kell állítani – fogalmazott az igazgató.

A lakossági fórumon beszámoltak a munkálatokról
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Görbedi László, a kivitelező Velence 2016 Konzorcium vezérigazgatója a vendégmólók elbontása kapcsán a lakosságnak elmondta: többet már nem bontanak el, a visszaépítésre azonban majd egy másik forrásból keresnek pénzt. Ennek részleteiről Csonki Istvánt kérdeztük:

– Az uniós forrásból nem lehet visszaépíteni a mólókat, ugyanis nem erre érkezett a támogatás. Éppen ezért most hazai forrásokat keresünk, ugyanis több mint 1400 folyóméter vendégmóló visszaépítését tervezzük.

A visszaépítésre vonatkozó tervek már elkészültek, a kormány elé benyújtani kívánt, horgászturisztikai fejlesztést tartalmazó dokumentációs anyag is 95 százalékos állapotban van, tette hozzá. Ahogy azt is: hazai forrásból remélik tehát a költségek fedezését, a Belügyminisztérium terjeszti majd a kormány elé – remélhetőleg minél előbb, hogy ősszel ebből már felhasználható támogatás legyen. A projektből kimaradt munkálatokra tervezett költségvetés 1 milliárd forint, amelyben a vendégmólók visszaépítésén túl azonban egyéb fontos feladatok megvalósítása is szerepel: többek között a korábban kimaradt szakaszoknál – mint a tervezett velencei vízi színpad helyén vagy a gyermekpancsolónál – a partfal kiépítése, helyreállítása, illetve igény mutatkozott sólyák kialakítására is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában