A lakók ultimátumot adnának

2019.04.27. 07:00

Lakossági fórumot tartottak a tervezett munkásszállóról Feketehegy-Szárazréten

Lakossági fórumot tartottak Feketehegy-Szárazréten pénteken 18 órától a Bébic utcába tervezett munkásszállást ellenző lakók kezdeményezésére.

Sági Zoltán

Közel 150-en gyűltek össze a szállót ellenző fórumon

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Szigli István, a városrész önkormányzati képviselője a fórumra érkezett mintegy 150 ember előtt a rendezvény kezdetén az elmúlt évek feketehegy-szárazréti fejlesztéseit igyekezett pár mondatban összefoglalni, ám a hallgatóság soraiból mind gyakrabban hangzott el a „térjünk a tárgyra” közbekiabálás. Ez jól mutatja, amit a helyszínen tartózkodva, a levegőben tapinthatóan lehetett érzékelni: a téma körül villódzó feszültséget.

A vállalkozó nem volt jelen a fórumon

A képviselő Bóka Viktornak, Székesfehérvár jegyzőjének adta át a szót, aki a fórumon a Bébic utcába tervezett munkásszálló engedélyezésének minden jogi vetületét részletesen körüljárva arról tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy a szálló létrehozására irányuló tevékenység megkezdésének ismert jogi akadálya jelenleg nincsen. Beszélt továbbá arról is, hogy milyen szakhatósági előírásoknak kell megfelelnie egy munkásszállónak. Azonban nem lehetett nem tudomásul venni: a fórum résztvevői nem információért jöttek, nem tájékoztatást igényeltek – csupán kifejezésre akarták juttatni azon óhajukat, hogy nem akarnak munkásszállót a Bébic utcába.

Közel 150-en gyűltek össze a szállót ellenző fórumon
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Az eltökélt ellenállást érzékelve a jegyző azzal a javaslattal élt, hogy a terület lakói jelöljenek ki tárgyalódelegációt maguk közül, akik aztán a jegyző e-mail-címén bejelentkezve találkozót kezdeményezhetnének, és további párbeszédet folytathatnának – az önkormányzat közvetítésével – a munkásszállót tervező vállalkozóval.

Ezzel szemben a fórumon elhangzott: nincs miről tárgyalni, a szállót nem akarják. A jegyző szavaiból ugyanakkor világossá vált, a vállalkozóval folytatandó tárgyalások témája lehetne az is, hogy ha a szállót nem, akkor milyen más bevételszerző tevékenységet tudna elfogadni a lakóközösség az adott helyszínen.

A bő másfél órás fórum lezárása után a lakók egy része a helyszínen maradt, kisebb csoportosulások alakultak ki, de azt majd következő napok mutatják meg, hogy ez további szerveződések kezdetét jelentette-e.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában