Meseidő

2019.04.08. 07:10

Mesefolyam és más programok immár nyolcadszor Zámolyon

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy civil szervezet, amelyik elhatározta, összehozza a zámolyi embereket, akik ugyan egy faluban éltek, de ritkán beszélgettek egymással, ráadásul nem voltak büszkék arra sem, hogy Zámolyon laknak. Gondoltak hát egy nagyot, és útjára indították a Meseidőt.

Borsányi Bea

Ének, tánc és zene váltotta egymást a zámolyi színpadon

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Így is kezdődhetne a Zámolyi Rege Egyesület meséje arról, miért találták ki 2012-ben ezt a 24 órás, programok sorozatából álló eseményt.

– A Meseidőt először kifejezetten gyerekeknek szántuk, de aztán a falu közösségeinek közös programjává nőtte ki magát. Ma már jelen vannak Zámoly intézményei, civil szervezetei – gyerekek és felnőttek egyaránt –, amelyek nem csak mesékkel töltik ki a szombat délelőtt kezdődő és vasárnap délelőttig tartó időszakot. Az elmúlt években a délután kifejezetten a fellépésekről szól. Ilyenkor bemutatkoznak az óvodai, illetve az iskolai, sőt a felnőtt-tánccsoportok és az énekkörök is, és persze van színpadra állított, némileg aktualizált – humorral és pici politikával fűszerezett –, tehát a felnőtteknek is szóló mese – foglalta össze szinte egy szuszra Sallai Mihály, az egyesület elnöke, aki arra is büszke, hogy létezik Zámolyon olyan évek óta működő, fiatalokból álló tánccsoport, amely kifejezetten a Meseidőnek köszönheti létrejöttét.

Ének, tánc és zene váltotta egymást a zámolyi színpadon
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Este aztán táncház zárta a napot, majd a Mórocz Tamás plébánossal mondott közös ima után a gyerekek matracokon tértek nyugovóra. Az idei esti mesét a polgármester mondta el. A felolvasás azonban éjszaka is folytatódott, ilyenkor kerülnek sorra a komolyabb novellák, irodalmi alkotásokból felolvasott hosszabb részletek.

Szombat délután hirdették ki a rajzpályázat eredményét is, amelyen az óvodások között Bors Boglárka, az alsósok között Csevercskó Dzsenifer, míg a felsősök között Márkus Noémi rajzát találta a zsűri a legjobban sikerültnek. A Meseidő vasárnap délelőtt zárult, de jövőre újabb mesékkel töltik majd meg a zámolyi kultúrházat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában