Diákhagyományok

2019.05.27. 08:30

Elköszöntek a diákévektől a fehérvári geodéták

A selmeci diákhagyományok az egykori selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémia hallgatóihoz kötődnek, és a 18. század vége óta alakultak ki.

B. Kiss László

A valétálók fáklyákkal vonultak a belvárosba

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A hagyományok később, az intézmény Sopronba költözése után is fennmaradtak, sőt újabb elemekkel bővültek. Így együtt képezik a selmeci-soproni diákhagyományok körét, amelyet a selmecbányai kötődésű felsőoktatási intézményekben is mind a mai napig ápolnak.

Így az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara Geoinformatika szakának fehérvári hallgatói is. A selmecbányai hagyományok ápolása végig kíséri a hallgatói létet, és egyik leglátványosabb eleme a valétálás. A végzősök az idén is hullámzó szalamanderben, fáklyás menetben, selmeci nótákat énekelve vonultak végig szombat este a fél városon a szak Piros alma utcai épületétől a Hősök terére, azaz – ahogy a köznyelv nevezi – a fekvő katonához. Itt Mészáros Attila alpolgármester búcsúztatta a város nevében a valétálókat. A végzősök nevében pedig Nagy Petra köszönt el a várostól, illetve alsóbb évfolyamos társaitól, akiket az említett hagyományok ápolására, továbbvitelére buzdított.

A valétálók fáklyákkal vonultak a belvárosba
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A selmeci-fehérvári diákhagyományok egyébként – negyvenhetedikként – a minap bekerültek a Fejér Megyei Értéktárba is. Eme „kincsesládát” a megyei önkormányzat által felállított értéktárbizottság gyarapítja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában